Żeberka duszone w kiszonej kapuście – idealne danie na zimowe dni. Rozgrzewa, syci, och jak błogo poczujesz się po zjedzeniu porcji tych wspaniałości. Doda energii i siły w przedświątecznej krzątaninie.
Danie jednogarnkowe, bardzo proste do przygotowania, smaczne zarówno z ziemniakami jak i bagietką. Nie należy do dań dietetycznych, ale przecież nie jemy żeberek zbyt często. Sezon zimowy to najlepsza pora, by je koniecznie przygotować! Zapraszam do przepisu!
Składniki:
- 2 kg żeberek (2 paski)
- 1 kg kiszonej kapusty
- smalec do obsmażania
- sól, pieprz
- papryka w proszku- słodka
- 2 cebule
- 2 listki laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 2 szklanki bulionu warzywnego/wody
Wykonanie:
- żeberka pociąć na porcje, po 2 kostki w jednym kawałku. Natrzeć solą, pieprzem i czerwoną papryką. Obsmażyć na rozgrzanym smalcu po kilka minut z obydwu stron, do zrumienienia. Zdjąć żeberka z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić obraną, pokrojoną w grube półkrążki cebulę. Na koniec podlać wodą i zeskrobać wszystkie smaki z patelni
- w dużym rondlu na dnie rozłożyć połowę kiszonej kapusty (jeśli używasz kupnej, potnij na mniejsze kawałki), następnie ułożyć kawałki zrumienionych żeberek, podsmażonej cebuli, dodać listek laurowy, kulki ziela angielskiego, kminek i na koniec przykryć pozostałą kiszoną kapustą oraz podlać wodą. Dusić do miękkości około 2 godzin. Mięso powinno odchodzić od kości
- podawać z tłuczonymi ziemniakami. Przed podaniem posypać zieleniną
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂