Wuzetka z kremem serowym

Oto najsłodsze wspomnienie PRL-u, torcik WZ-etka. Warszawskie ciasto wymyślone pół wieku temu na cześć powstania super nowoczesnej na ówczesne czasy trasy W-Z nic nie straciło na swej aktualności. Choć przez dziesiątki lat powstało wiele wariantów tego wspaniałego ciastka, do dziś zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Nasz domowy przepis sprzed 30 lat zamiast bitej śmietany miał w swoim składzie przepyszny maślany krem z dodatkiem kefiru. Nie znam autentycznych składników wuzetki sprzed pół wieku, ale podejrzewam, że krem oparty na bitej śmietanie nie ma za wiele wspólnego z oryginałem.

Dzisiejszą WZ-etkę upiekłam z przepisu „Nowej kuchni śląskiej” (wyd. z 1992 roku). Krem tym razem nie jest, ani maślano-kefirowy, ani przygotowany na bazie bitej śmietany. Podstawę kremu stanowi twarożek. Jeśli go nie znacie, wypróbujcie koniecznie, bo jest nie tylko uboższy w kalorie, ale też cudowny w smaku, po prostu przepyszny.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 cukry waniliowe
  • 50-60 g kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka — opcjonalnie
  • 4 łyżki dżemu — u mnie dżem jeżynowy

Składniki na krem do WZ:

  • 750 g słodkiego serka homogenizowanego lub twarogu 3 x mielonego jak na sernik
  • 150-250 g cukru pudru
  • zapach waniliowy
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 6 łyżeczek (listków) żelatyny
  • 1-2 łyżki rumu — opcjonalnie

Polewa czekoladowa:

  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 2 czubate łyżki kakao

Przygotowanie ciasta:

  • przygotować blaszkę o wymiarach 24 × 32 cm. Natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Włączyć piekarnik 
  • oddzielić białka od żółtek
  • masło utrzeć z cukrem, żółtkami i cukrem waniliowym na puszystą masę
  • dodać mąkę wymieszaną z kakao, z proszkiem do pieczenia (wszystko przesiane przez sitko), a na samym końcu połączyć z ubitą na sztywno pianą
  • piec 25-30 minut w temperaturze 180°C. Studzić na kratce.
PRZECZYTAJ  Domowe wafle - andruty

Przygotowanie kremu:

  • ser utrzeć z cukrem pudrem i dodać zapach
  • żelatynę namoczyć w zimnej wodzie
  • do garnuszka wlać kilka łyżek wody, zagotować, dodać namoczoną, odciśniętą żelatynę i mieszać do rozpuszczenia
  • ubić śmietanę na sztywno. Połączyć lekko ostudzoną żelatynę ze śmietaną, cały czas ubijając
  • ubitą śmietanę połączyć z masą serową

Przygotowanie polewy czekoladowej:

  • masło, cukier i wodę umieścić w garnuszku i podgrzać. Dodać przesiane przez sitko kakao, mieszając trzepaczką balonową, zagotować. Gęstość polewy regulować dodatkiem wody
  • Wystudzone ciasto przeciąć na pół. Na spód pierwszego blatu wyłożyć dżem i rozsmarować. Na warstwę dżemu wyłożyć krem (kilka łyżek kremu zostawić do dekoracji ciasta). Przykryć odciętym blatem ciasta. Na górę wyłożyć polewę czekoladową i równomiernie rozprowadzić. Gdy przestygnie przy pomocy szprycy cukierniczej zrobić rozetki z pozostawionej reszty kremu.
  • Nie przechowywać w lodówce. Ciasto jest o wiele smaczniejsze nieschłodzone.

Uwagi:
Jako składnik ciasta wpisałam mleko. Czy go użyjemy, zależy od jakości użytego kakao. Wysokoprocentowe kakao -75% bardzo zagęści ciasto. Wtedy należy dodać mleko, by ciasto rozluźnić. Gdy po wymieszaniu uznasz, że konsystencja ciasta jest prawidłowa, po prostu pomiń dodatek mleka.

Druga uwaga dotyczy ponczu. Można naponczować oba blaty lub przy grubej warstwie dżemu po prostu pominąć nasączanie. Jeśli ciasta nie będą jadły dzieci, najsmaczniejszy jest poncz wykonany na bazie alkoholu. Pół szklanki wody lub herbaty wymieszać z 4 łyżkami wódki/rumu i łyżeczką cukru. Ja tym razem nie ponczowałam, bez ponczu rozpływa się w ustach.

Dodatek cukru do kremu uzależnić od smaku użytego serka. Jeśli serek jest kwaskowaty, użyj po prostu więcej cukru.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *