Woda z miodem i cytryną to stary jak świat, ale kompletnie zapomniany sposób na wzmocnienie odporności. Koniecznie woda odstana przez minimum 10 godzin, najlepiej przez całą noc. W ten sposób przygotowany miód rozpuszcza się samoczynnie i zwiększa swoje antybiotyczne właściwości nawet 250- krotnie.
Korzyści z picia wody z miodem i cytryną:
- po pierwsze działa bakteriobójczo. Zawarte w miodzie enzymy: apidycyna i inhibina oraz lizozym niszczą cząsteczki bakterii i wirusów powodujących różne choroby, a także uodporniają organizm na ich działanie. Jeśli pijemy miksturę regularnie, pomaga ona zbudować naszą odporność i obniżyć ryzyko chorób do minimum
- poprawia pracę układu pokarmowego, przyspieszając perystaltykę jelit. Pomaga pozbyć się wzdęć, zaparć, usuwa również złogi jelitowe. Ułatwia wypróżnianie. Jeśli miewasz problemy z zaparciami, wypróbuj tę metodę. Już po około 2 tygodniach możesz zauważyć znaczącą poprawę
- mieszanka pomaga oczyścić organizm z toksyn. Zawarty w niej kwas cytrynowy pobudza krążenie krwi w wątrobie, a ta szybciej usuwa toksyny z naszego organizmu
- oczyszcza drogi moczowe
- pozwala pozbyć się pasożytów
- miód zawiera wzmacniającą ściany naczyń krwionośnych rutynę, potas, wapń, żelazo, witaminy z grupy B, witaminę A i C
- miód połączony z cytryną to poranny zastrzyk energii, który mobilizuje mózg do pracy i pozwala szybciej się obudzić
Składniki:
- 1 szklanka przegotowanej wody
- 1 łyżka naturalnego miodu
- sok z 1/2 cytryny
- 0,5-1 łyżeczki pyłku pszczelego — opcjonalnie
Jak przygotować napój?
- do 1/2 szklanki przegotowanej wody dodać 1 łyżkę miodu (prawdziwego miodu, najlepiej ze sprawdzonego źródła). Można dodać 0,5-1 łyżeczki pyłku pszczelego, który dodatkowo zwiększy wartości prozdrowotnego napoju. Miksturę pozostawić na noc
- rano dopełnić ciepłą wodą i dodać sok z 1/2 cytryny, zamieszać i wypić na czczo, bezpośrednio po wstaniu. Odczekać 30 minut, zanim zjesz śniadanie
NA ZDROWIE!
P.S. Jeśli kupujesz pyłek pszczeli, zwróć uwagę na kolor kuleczek. Powinny być różnokolorowe, od jasnożółtych do brązowych. Jednolity kolor wskazuje na przegrzanie produktu, a to czyni go bezwartościowym. Często widuję taki pyłek nawet w sklepach ze zdrową żywnością. Najlepiej zaopatrzyć się w pyłek pszczeli bezpośrednio u pszczelarza
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂