Wigilijne uszka z grzybami

Tradycyjnie do postnego barszczu wigilijnego podaje się uszka z grzybami. Jeszcze nie tak dawno temu lepiłam uszka tuż przed wieczerzą wigilijną. Dziś uszka przygotowuję dzień wcześniej. Nie, mrożonych uszek nie preferuję, ten jeden dzień wcześniej naprawdę wystarczy, by przygotowania do kolacji wigilijnej przebiegły sprawnie i naprawdę spokojnie. Kiedyś czas płynął jakby wolniej, dziś ucieka niepostrzeżenie, a może to z wiekiem doba się tak kurczy?

Podaję przepis na moje ukochane i najpyszniejsze uszka na świecie, uszka z domu rodzinnego. Są bardzo delikatne w smaku, a to za sprawą farszu. Oprócz grzybów, część farszu stanowią mianowicie zmielone wraz z grzybami warzywa pozostałe z gotowania wywaru do barszczu. I to właśnie stanowi o ich aromatycznym i wyjątkowym smaku. Są na pewno również lżej strawne, dzięki temu, że część grzybów zastępują warzywa, a nic nie tracą na smaku, wręcz przeciwnie, zyskują głębię smaku. Może i Tobie spodoba się mój przepis?

Ciasto jest oczywiście również odpowiednio cieńsze i delikatniejsze niż to na pierogi, choć z tego samego pierogowego przepisu.

Składniki na farsz na około 120 uszek:

  • 5 dkg suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)
  • 1 malutka cebula
  • ugotowane warzywa z wywaru na barszcz: 1 marchewka, kawałek pietruszki i selera
  • 2-3 łyżki wywaru z gotowania grzybów
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  • Dzień  wcześniej, wieczorem wypłukane grzyby namoczyć w około 0,5-0,7 l zimnej wody i zostawić  na całą noc.
  • Rano grzyby ugotować do miękkości około 30 – 40 minut.
  • Grzyby odsączyć na sitku, a wywar zachować do barszczu wigilijnego, poza kilkoma łyżkami, które zużyjemy do przygotowania farszu.
  • Odsączone grzyby wraz z warzywami z wywaru zmielić w maszynce do mięsa.
  • Obrać cebulę. Pokroić w bardzo drobną kosteczkę i zezłocić na łyżce masła. Dodać zmielone grzyby z warzywami i przesmażyć razem. Dodać kilka łyżek wywaru grzybowego i 1-2 łyżki bułki tartej. Doprawić pikantnie pieprzem i solą.
PRZECZYTAJ  Zupa krem z pokrzywy i lubczyku

Ciasto na około 120 uszek:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie uszek:

  • Mąkę z solą i łyżką miękkiego masła zalać ciepłą wodą i wymieszać. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Gdyby się kleiło podsypać ostrożnie mąką. Ciasto musi być miękkie.
  • Delikatnie podsypując mąką cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 3-4 cm.
  • Na środek każdego kwadratu kłaść nadzienie, kwadraty zlepiać po przekątnej, a następnie zlepić ze sobą dwa rogi podstawy utworzonego trójkąta.
  • Gotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki oleju, by uszka się nie posklejały. Ugotowane rozkładać na tacce pojedynczą warstwą i przykryć w oczekiwaniu na podanie.
  • Ugotowane uszka można również mrozić.
  • Podawać z postnym barszczem wigilijnym.

    Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *