Przepis na najsmaczniejsze chyba ze wszystkich śledzi i jeśli użyjesz „gotowych matiasów” (z rybnego działu garmażeryjnego — matias na kanapkę) do przygotowania dosłownie w kilka minut. Także idealne i dla zabieganych i dla leniwych, ponieważ odpada moczenie śledzi. Oczywiście można nabyć solone śledzie i je wymoczyć. Śledzie otulone śmietanowo-majonezową (u mnie jogurtowo-majonezową) pierzynką z dodatkiem jabłka i cebuli pokrojonych w drobniutką kostkę. To jest naprawdę pyszne.
Przepis bardzo stary, bardzo często przygotowywałam je w ten sposób. Z powodu kalorycznego majonezu przepis odszedł do lamusa. Najwyższy czas go okurzyć i przypomnieć, bo nie zawsze warto liczyć kalorie. Zapraszam zatem na pysznego śledzika!
Składniki:
- 6 podwójnych matiasów
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 3 łyżki śmietany (bądź jogurtu greckiego)
- 3 łyżki majonezu
- sól
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta cukru pudru
Wykonanie:
- cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, posolić
- jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniało
- jogurt wymieszać z majonezem, połączyć z cebulą i jabłkiem, dodać cukier i wyłożyć na śledzie. Posypać zieleniną i podawać z ziemniakami w mundurkach lub bagietką
- druga możliwość — osuszone filety śledziowe pokroić w 3 cm kawałki i wymieszać z sosem jogurtowo majonezowym. Posypać zieleniną
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂