Tego sosu nie może zabraknąć na żadnym wielkanocnym stole. Przynajmniej ja nie wyobrażam sobie bez niego Wielkanocy. Nie za bardzo wiedziałam, jak zatytułować post, bo w moim w domu nazywany był po prostu sosem chrzanowym. W „Kuchni polskiej” znalazłam jednak jego prawidłową nazwę — sos polski. Jest przepyszny, a swoim smakiem uświetni świąteczne śniadanie, obiad i kolację. Nadaje się bowiem idealnie do jajek, wędlin i mięs na zimno, a także do pieczonych warzyw.
Niesłychanie prosty do przygotowania, w czasie Wielkanocny wręcz błyskawiczny, bo jajka na twardo tylko czekają na zagospodarowanie. Jeśli nie znacie tego przepisu, musicie koniecznie spróbować.
Składniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 3 czubate łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
- 2 pełne łyżki chrzanu ze słoiczka
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
- jajka ugotowane na twardo — i żółto i białko przetrzeć przez sitko (gdy nie dysponujemy ugotowanymi jajkami, ugotować je wcześniej na twardo, następnie wystudzić)
- do przetartych jajek dodać jogurt, chrzan, miód, sól i wymieszać. Gotowe! Przed podaniem schłodzić w lodówce
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂