Wątróbka drobiowa, jedz na zdrowie!

Wątróbka drobiowa lub każda inna, zastanawiasz się, czy aby na pewno zdrowa ?

Większość ludzi wyobraża sobie, że wszystkie szkodliwe związki i trucizny kumulują się w wątrobie. Nie warto jednak ulegać stereotypom, bo detoksykacja nie polega na magazynowaniu, jak obiegowo się sądzi. W wątrobie odbywa się proces neutralizacji substancji toksycznych, a sama wątroba — owszem jest magazynem, ale nie toksyn, ale cennych dla życia substancji i najlepszym źródłem mikroelementów w diecie.

Wątróbka drobiowa to znakomite źródło żelaza, dostarczy solidną dawkę cynku, potężną dawkę pakietu witamin z grupy B, zwłaszcza B12, B3 i B2 i wysokojakościowego białka. Dla pełniejszego obrazu warto dodać, że aminogram wątróbki drobiowej wypada korzystniej niż aminogram twarogu. Do tego jest śmiesznie tania, dlatego włączenie jej do diety po prostu się opłaca.

Jednak ze względu na wysoką zawartość witaminy A, której nadmiar jest toksyczny, nie powinna być spożywana codziennie. Raz w tygodniu można sobie jednak na porcję tego przysmaku pozwolić bez obaw.

Składniki na 2 osoby:

  • około 400 g wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki
  • olej
  • majeranek — opcjonalnie
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • wątróbkę umyć, obrać z żyłek i powięzi. Dokładnie wysuszyć na papierowym ręczniku
  • cebulę obrać, pokroić w grube pół krążki i zeszklić na maśle
  • każdy kawałek wątróbki z osobna obtoczyć w mące i układać pojedynczo na rozgrzanej patelni, cebulę zsunąć na bok. Smażyć po kilka minut z każdej strony, następnie wyłączyć ogień, przykryć patelnię pokrywką i pozostawić na kilka minut, by doszła. Można posypać suszonym, roztartym w palcach majerankiem, posolić i oprószyć pieprzem. Podawać z purée ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty

Ważne: 
Wątróbkę zawsze solimy na końcu, w innym razie będzie po prostu twarda. Im krócej będzie smażona, tym delikatniejsza i aksamitna jest w smaku

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *