Nie wiesz, co począć z nadmiarem białek? Bezy Ci się znudziły? Zapraszam na pyszne ciasto — ptasie mleczko. Zachwycające, lekkie i zwiewne jak piórko, puszyste, obłędnie smaczne, po prostu rozpływające się w ustach. Na biszkoptowym spodzie, waniliowa pianka z włoskiej bezy, tradycyjnie wykończona polewą czekoladową zachwyci każdego łasucha. Zamiast żelatyny do zagęszczenia białek użyłam agaru, który powoduje, że masa robi się bardzo piankowa. Zapraszam do przepisu!
Składniki na biszkopt:
- 2 jajka
- 40 g cukru
- 45 g mąki pszennej
- 15 g mąki ziemniaczanej
Składniki na piankę:
- 4 białka
- 200 g cukru
- 50-60 ml wody
- 1 czubata łyżeczka agaru
- laska wanilii
Polewa czekoladowa:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
- 2 jajka ubić z cukrem na puszysty biały, kogel-mogel. Na koniec delikatnie do ubitych jajek wmieszać przesiane i wymieszane mąki — pszenną z ziemniaczaną. Masę wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką i piec w 170`C 20-25 minut. Studzić na kratce
- 200 g cukru wsypać do rondelka, zalać 50-60 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Woda powinna tylko przykrywać cukier, dlatego cukier najlepiej zalewać wodą przy pomocy łyżki. Im mniej użyjesz wody, tym gęściejsza i stabilniejsza będzie pianka. Gotować syrop kilka minut „do nitki”. Wsypać agar i gotować na małym ogniu jeszcze przynajmniej 2 minuty. Agar nie rozpuszcza się w zimnej wodzie, jest dobrze rozpuszczalny w wodzie o temperaturze powyżej 90`C
- do lekko ubitych białek wlewać cienkim strumieniem gorący syrop z rozpuszczonym agarem prosto z „ognia”, a białka ubijać przez cały czas dozowania cukru. Dodać ziarenka zeskrobane z przeciętej wanilii. Białka ubijać do momentu, aż ostygną
- na przestudzony biszkopt wyłożyć piankę, wyrównać szpatułką. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny do całkowitego stężenia
- w rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić. Wylać na stężałą piankę i rozsmarować pędzelkiem. Kroić po stężeniu polewy
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂