Waniliowe parfait z malinami

Waniliowe parfait z malinami to nic innego jak francuski deser lodowy. Włosi mają swoje semifreddo, Francuzi natomiast parfait, co w dosłownym tłumaczeniu znaczy doskonały I nie ma tu ani krzty przesady, deser jest znakomity. Idealnie kremowy, dzięki bitej śmietance i jajkom ubitym na puszysty kogel-mogel. Po prostu go zrób i przekonasz się, jaki jest wspaniały.  Zimny, orzeźwiający po prostu idealny na upalne dni lata.

Składniki:

  • 300 g malin
  • 2 łyżki+80 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 4 żółtka M
  • szczypta soli
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 g jogurtu greckiego

Przygotowanie:

  • maliny, przebrać, umyć i osuszyć. 50 g odłożyć do zamrażarki. Resztę malin z 2 łyżkami cukru zblendować na purée
  • laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wybrać nożem ziarenka. Żółtka z resztą cukru (80 g), szczyptą soli i ziarenkami wanilii ubić na puszysty kogel-mogel w kąpieli wodnej. Jak masa zgęstnieje, zestawić z garnka z gorącą wodą i ubijać dalej do wystudzenia
  • ubić śmietanę kremówkę na sztywno i razem z jogurtem greckim ostrożnie wymieszać z ubitymi na parze jajkami
  • masę wyłożyć do małej prostokątnej foremki (28 × 8 cm), na to wylać maliny i przy pomocy widelca wymieszać tworząc esy-floresy
  • masę przykryć folią spożywczą i umieścić w zamrażarce na 4 godziny
  • przed podaniem wyjąć z zamrażarki na 15 minut, by lody lekko odtajały. Podawać z zamrożonymi malinami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *