Waniliowe parfait z malinami to nic innego jak francuski deser lodowy. Włosi mają swoje semifreddo, Francuzi natomiast parfait, co w dosłownym tłumaczeniu znaczy doskonały I nie ma tu ani krzty przesady, deser jest znakomity. Idealnie kremowy, dzięki bitej śmietance i jajkom ubitym na puszysty kogel-mogel. Po prostu go zrób i przekonasz się, jaki jest wspaniały. Zimny, orzeźwiający po prostu idealny na upalne dni lata.
Składniki:
- 300 g malin
- 2 łyżki+80 g cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 4 żółtka M
- szczypta soli
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 g jogurtu greckiego
Przygotowanie:
- maliny, przebrać, umyć i osuszyć. 50 g odłożyć do zamrażarki. Resztę malin z 2 łyżkami cukru zblendować na purée
- laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wybrać nożem ziarenka. Żółtka z resztą cukru (80 g), szczyptą soli i ziarenkami wanilii ubić na puszysty kogel-mogel w kąpieli wodnej. Jak masa zgęstnieje, zestawić z garnka z gorącą wodą i ubijać dalej do wystudzenia
- ubić śmietanę kremówkę na sztywno i razem z jogurtem greckim ostrożnie wymieszać z ubitymi na parze jajkami
- masę wyłożyć do małej prostokątnej foremki (28 × 8 cm), na to wylać maliny i przy pomocy widelca wymieszać tworząc esy-floresy
- masę przykryć folią spożywczą i umieścić w zamrażarce na 4 godziny
- przed podaniem wyjąć z zamrażarki na 15 minut, by lody lekko odtajały. Podawać z zamrożonymi malinami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂