Udka kurczaka z warzywami z piekarnika to pomysł na prosty i smaczny obiad. Posiłek w piekarniku robi się sam, jednocześnie mamy za jednym zamachem warzywny dodatek. Korzystaj z darów jesieni, teraz właśnie warzywa są najsmaczniejsze. Podczas pieczenia powstaje swoisty, pyszny sosik — idealny do kasz lub klusek. Udka nacięłam do kości, dzięki czemu przyprawy lepiej się wchłonęły, mięso szybciej się upiekło i było bardzo, bardzo mięciutkie.
Udka są cudownie złociste, a skórka bardzo chrupiąca, a jesienne warzywa wyjątkowo aromatyczne — obiadek idealny!
Składniki:
- 4 uda z kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 2 małe cukinie
- 1 duża czerwona cebula
- 2 marchewki
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, czerwona papryka
- 3 łyżki oliwy
- około 1 szklanki bulionu
Wykonanie:
- udka kurczaka kilkakrotnie głęboko naciąć ostrym nożem do kości. Natrzeć solą, pieprzem i papryką i odstawić na 30 minut
- obrane warzywa pokroić w grubą kostkę, obrać czosnek. Wymieszać z oliwą i solą
- warzywa rozłożyć płasko na blaszce, podlać bulionem, następnie ułożyć udka
- piec 15 minut w 190*C, następne 25 minut w temperaturze 220*C
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂