Udka kurczaka z warzywami — obiad z piekarnika

Udka kurczaka z warzywami z piekarnika to pomysł na prosty i smaczny obiad. Posiłek w piekarniku robi się sam, jednocześnie mamy za jednym zamachem warzywny dodatek. Korzystaj z darów jesieni, teraz właśnie warzywa są najsmaczniejsze. Podczas pieczenia powstaje swoisty, pyszny sosik — idealny do kasz lub klusek. Udka nacięłam do kości, dzięki czemu przyprawy lepiej się wchłonęły, mięso szybciej się upiekło i było bardzo, bardzo mięciutkie.

Udka są cudownie złociste, a skórka bardzo chrupiąca, a jesienne warzywa wyjątkowo aromatyczne — obiadek idealny!

Składniki:

  • 4 uda z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 2 małe cukinie
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 marchewki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, czerwona papryka
  • 3 łyżki oliwy
  • około 1 szklanki bulionu

Wykonanie:

  • udka kurczaka kilkakrotnie głęboko naciąć ostrym nożem do kości. Natrzeć solą, pieprzem i papryką i odstawić na 30 minut
  • obrane warzywa pokroić w grubą kostkę, obrać czosnek. Wymieszać z oliwą i solą
  • warzywa rozłożyć płasko na blaszce, podlać bulionem, następnie ułożyć udka
  • piec 15 minut w 190*C, następne 25 minut w temperaturze 220*C

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *