Pomysł na prosty, tani, pachnący i dietetyczny obiad we włoskim stylu. Danie właściwie robi się samo. Kurczak zamarynowany wcześniej w cytrynowej marynacie jest tak mięciutki, że rozpływa się w ustach. Całość dopełnia pyszny sos pomidorowy, którym podlewamy już częściowo podpieczonego w piekarniku kurczaka.
Świetne danie i z bagietką, każdą kaszą, kluskami czy makaronem.
Składniki:
- 5 udek z kurczaka
- sok z 1/2 cytryny
- 2-3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- papryka słodka w proszku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku – opcjonalnie
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- oregano
Wykonanie:
- nożki umyć, osuszyć i przeciąć na pół. Sok z cytryny wymieszać z olejem na gładką emulsję, następnie wymieszać z solą, pieprzem i papryką w proszku. Marynatą natrzeć kurczaka, ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki
- kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 `C i piec około 20 minut do zrumienienia
- w międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Zeszklić drobno posiekną cebulkę z czosnkiem, dodać puszkę pokrojonych pomidorów, oregano, cukier, ocet balsamiczny i dusić około 15 minut. Puszkę przepłukać wodą i dolać do sosu
- obrócić kurczaka na drugą stronę i zalać przygotowanym sosem pomidorowym. Dusić kolejne 20 minut
- podawać z ulubionymi dodatkami
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂