Udka kurczaka w ketchupie

Kurze uda możesz przygotować na wiele sposobów i wg mnie każdy nowy przepis jest w cenie, ponieważ nie ma nic gorszego niż nuda w kuchni. Dzisiejszy przepis jest banalnie prosty, udka soczyste, bardzo aromatyczne z mocno chrupiącą skórką. Mięso zamarynowałam w ketchupie i pozostawiłam na noc w lodówce. Piekłam następnego dnia. Super smaczny obiadek lub kolacja. Polecam!

Składniki:

  • 4 kurze udka
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku

Przygotowanie:

  • wszystkie przyprawy ww. wymieszać do otrzymania jednolitej, gęstej pasty
  • udka kurczaka umyć, następnie dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć przygotowaną pastą, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i ustawić na noc w lodówce
  • udka przed pieczeniem ocieplić w temperaturze pokojowej. Ułożyć na blaszce, nadmiar sosu rozłożyć na mięsie
  • piec w 180*C 60-75 minut, w zależności od wielkości nóżek. W czasie pieczenia nie ma potrzeby zaglądania, podlewania, odwracania
  • podawać z ziemniakami i wiosenną surówką z młodej kapusty

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *