Kurze uda możesz przygotować na wiele sposobów i wg mnie każdy nowy przepis jest w cenie, ponieważ nie ma nic gorszego niż nuda w kuchni. Dzisiejszy przepis jest banalnie prosty, udka soczyste, bardzo aromatyczne z mocno chrupiącą skórką. Mięso zamarynowałam w ketchupie i pozostawiłam na noc w lodówce. Piekłam następnego dnia. Super smaczny obiadek lub kolacja. Polecam!
Składniki:
- 4 kurze udka
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
Przygotowanie:
- wszystkie przyprawy ww. wymieszać do otrzymania jednolitej, gęstej pasty
- udka kurczaka umyć, następnie dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć przygotowaną pastą, umieścić w naczyniu, przykryć folią spożywczą i ustawić na noc w lodówce
- udka przed pieczeniem ocieplić w temperaturze pokojowej. Ułożyć na blaszce, nadmiar sosu rozłożyć na mięsie
- piec w 180*C 60-75 minut, w zależności od wielkości nóżek. W czasie pieczenia nie ma potrzeby zaglądania, podlewania, odwracania
- podawać z ziemniakami i wiosenną surówką z młodej kapusty
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂