W-Z-etka, tym razem zamiast tradycyjnej prostokątnej formy, upieczona w tortownicy, W-Z torcik. Zmieniłam również spód ciasta na ciasto z mniejszą zawartością tłuszczu.
Zamiana ta wymaga jednak naponczowania spodu, w innym przypadku pozostałby zbyt suchy. Ciasto jest równie smaczne, jednak przygotowane w okrągłej foremce jako tort prezentuje się bardziej odświętnie.
Składniki na spód:
- 6 jajek
- 150 g cukru
- 115 g mąki pszennej
- 25 g kakao
- 40 g roztopionego masła
- krem serowy
Składniki na polewę:
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
- 3-4 łyżki wody
- 2 czubate łyżki kakao
Dodatkowo:
- 4-5 łyżek dżemu, u mnie jeżynowy
- 3/4 szklanki ponczu
Wykonanie:
- utrzeć żółtka z połową cukru na puszysty krem. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Wymieszać delikatnie żółtka z białkami przy pomocy szpatułki, wmieszać mąkę wymieszaną z kakao. Na końcu dodać masło. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, boku nie smarować masłem. Piec w 180`C 30 minut, do suchego patyczka. Autorka proponuje tortownicę o przekroju 23 cm, jednak użyłam większej – 26 cm. Początkowo studzić w foremce, następnie odpiąć obręcz i studzić na kratce
- wykonać krem serowy
- przygotować poncz. Do 3/4 szklanki zaparzonej, osłodzonej i ostudzonej herbaty dodać 2-3 łyżki rumu, bądź innego alkoholu np. amaretto lub likieru pomarańczowego
- wystudzone ciasto przekroić na pół. Pierwszy blat ułożyć na paterze, naponczować i posmarować cienką warstwą dżemu. Wyłożyć krem i równomiernie rozsmarować, zostawiając część do ozdobienia góry tortu. Nałożyć drugi blat, delikatnie wyrównać krem z boku i schłodzić do stężenia kremu
- przygotować polewę, rozprowadzić równomiernie na górze ciasta i z reszty kremu zrobić wuzetkowe ozdóbki
ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂