Na przekór Tłustemu Czwartkowi u mnie bardzo lekko i dietetycznie. Zapraszam na pyszny torcik przygotowany na bazie jogurtu greckiego, z galaretką i owocem mango. Przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt doskonały. Bez dokładki się nie obejdzie!
Składniki:
- 300 g serka z 2 jogurtów greckich a’ 330 g
- 180 ml śmietany kremówki
- 1 galaretka cytrynowa
- biszkopty
- 1/2 op.galaretki cytrynowej
- 1 małe mango
Przygotowanie:
- jogurty greckie wylać na sitko wyłożone gazą i odstawić, najlepiej na całą noc do obcieknięcia
- pierwszą galaretkę przygotować z 250 ml (zamiast z 500 ml) wody. Odstawić do przestudzenia
- śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Serek z jogurtów greckich wymieszać przy pomocy miksera z przestudzoną galaretką. Na koniec przy pomocy szpatułki wmieszać ubitą śmietanę
- dno tortownicy (u mnie 18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a bok foremki wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć biszkopty, następnie wylać masę jogurtową. Odstawić do lodówki do stężenia
- przygotować następną galaretkę. Obrać i pokroić mango w kostkę
- owoce mango ułożyć na przygotowanym torciku i zalać przestudzoną galaretkę. Odstawić do lodówki do ponownego stężenia
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂