Kolejne ciasto z jagodami w roli głównej. Jagody obrodziły nadzwyczajnie i szkoda nie wykorzystać ich do domowych wypieków. Tym razem błyskawiczne do przygotowania, bo z gotowego ciasta francuskiego z lady chłodniczej. Niewiele fatygi, a efekt fenomenalny.
Składniki na 4 ciacha:
- ciasto francuskie 25 × 25 cm
- 2 czubate łyżki śmietankowego serka kanapkowego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki ksylitolu/cukru
- 1/2 szklanki jagód
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- serek wymieszać ze śmietaną i cukrem
- jagody umyć, przebrać i osuszyć
- ciasto francuskie rozłożyć z rolki. Boki ciasta pociąć na 1 cm paski. Pozostałą część podzielić na 4 równe części. Brzegi ciastek przy pomocy pędzelka posmarować wodą i przykleić przygotowane paseczki docięte na odpowiednią długość. Na środek ciastek nałożyć po czubatej łyżeczce serka i rozsypać jagody
- ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200*C przez 20-23 minuty do zrumienienia
- przed podanie posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂