Tarta z wiśniami to świetny pomysł na pyszny deser. Nie wymaga specjalnych umiejętności, ani dużego nakładu czasu. Ciasto jest w stylu American Pie, super kruche, bez dodatku jajka. Do pieczenia użyłam mrożonych wiśni, które bez trudu kupisz w każdym sklepie. Wiśnie ułożyłam na posypce kokosowej, dlatego nie ma potrzeby wcześniejszego podpiekania spodu. Kokos dodatkowo aromatyzuje ciasto!
Jeżeli w sezonie letnim nie skusiłaś się na przygotowanie ciasta z wiśniami, bo przerażało Cię mozolne drylowanie wiśni teraz możesz nadrobić zaległości. Tarta jest przepyszna, już teraz pisząc przepis myślę o powtórce. Polecam!
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 180 g masła
- 2 łyżki cukru pudru/ksylitolu
- szczypta soli
- 3 łyżki lodowatej wody
Nałożenie kokosowe:
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru/ksylitolu
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki roztopionego masła
Dodatkowo:
- 1 paczka mrożonych wiśni – 450 g
Przygotowanie:
- rozmrozić wiśnie
- do misy robota wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli i dodać zimne masło pokrojone w małe kawałeczki. Miksować łopatką do otrzymania kruszonki, następnie wlewać po jednej łyżce lodowatej wody, aż ciasto zlepi się w kulę. 1/3 część ciasta owinąć w folię i umieścić w zamrażarce. Pozostałe 2/3 rozwałkować pod folią spożywczą i wylepić nim formę o przekroju 23 cm. Ponakłuwać widelcem i wstawić na 30 minut do lodówki
- wiórki kokosowe wymieszać z cukrem, mąką i roztopionym masłem
- na ciasto wysypać przygotowane wiórki kokosowe, wyłożyć wiśnie i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej odłożone do lodówki ciasto
- piec w 180*C 55-60 minut do zrumienienia
- podawać posypane cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂