Tarta na wytrawnie z sezonowymi warzywami, cukinią i pomidorami. Pyszna, prosta i wielozadaniowa. Tarte można zrobić w dwóch etapach, wcześniej przygotować i podpiec spód, a przed podaniem zapiec z nadzieniem. Spód podwójnie pieczony jest niebywale chrupiący.
Cukinię można przed dodaniem zgrillować lub pokroić w cieńsze plastry i dodać surową. Tarta z pomidorami i cukinią to super letni obiad, kolacja lub danie do zapakowania do lunchboxu.
Doskonale smakuje prosto z piekarnika i na zimno.
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki orkiszowej
- 100 g masła
- 2 łyżki lodowatej wody
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżki startego parmezanu – opcjonalne
Składniki na nałożenie.
- 250 g jogurtu greckiego
- 3 jajka M
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 gałązki oregano/tymianku
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 pomidory malinowe
- 1 okrągła cukinia
Dodatkowo:
- masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
- mąkę zagnieść z zimnym masłem pokrojonym na małe kawałeczki, na koniec dodać lodowatę wodę. Uformować kulę i odstawić do lodówki na 30 minut
- cukinię i pomidory pokroić w plastry
- jogurt zmiksować z jajkami i przyprawami
- rozwałkowane, ponakłuwane widelcem ciasto ułożyć w żaroodpornej formie wysmarowanej masłem. Podpiec w 180*C przez 15 minut, następnie ułożyć przygotowane warzywa i zalać masą jajeczną
- piec w 180*C 30-35 minut do zrumienienia
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂