Tarta z pomidorami I cukinią

Tarta na wytrawnie z sezonowymi warzywami, cukinią i pomidorami. Pyszna, prosta i wielozadaniowa. Tarte można zrobić w dwóch etapach, wcześniej przygotować i podpiec spód, a przed podaniem zapiec z nadzieniem. Spód podwójnie pieczony jest niebywale chrupiący.

Cukinię można przed dodaniem zgrillować lub pokroić w cieńsze plastry i dodać surową. Tarta z pomidorami i cukinią to super letni obiad, kolacja lub danie do zapakowania do lunchboxu.
Doskonale smakuje prosto z piekarnika i na zimno.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 100 g masła
  • 2 łyżki lodowatej wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki startego parmezanu – opcjonalne

Składniki na nałożenie.

  • 250 g jogurtu greckiego
  • 3 jajka M
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 gałązki oregano/tymianku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 okrągła cukinia

Dodatkowo:

  • masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:

  • mąkę zagnieść z zimnym masłem pokrojonym na małe kawałeczki, na koniec dodać lodowatę wodę. Uformować kulę i odstawić do lodówki na 30 minut
  • cukinię i pomidory pokroić w plastry
  • jogurt zmiksować z jajkami i przyprawami
  • rozwałkowane, ponakłuwane widelcem ciasto ułożyć w żaroodpornej formie wysmarowanej masłem. Podpiec w 180*C przez 15 minut, następnie ułożyć przygotowane warzywa i zalać masą jajeczną
  • piec w 180*C 30-35 minut do zrumienienia

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *