Tarta serowa z jagodami to pyszne połączenie smaków: kruche ciasto i jagody zatopione w kremowej masie sernikowej. Aby co nieco do popołudniowej kawy miało więcej wartości odżywczych, ciasto upiekłam z mąki półrazowej. W tym roku jagody obrodziły wyjątkowo i pewnie szukasz pomysłu na pyszne ciacho z ich udziałem. Możesz zakończyć poszukiwania, bo właśnie znalazłeś super smaczny i prosty przepis!
Składniki na spód:
- 200 g mąki orkiszowej 1050
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki ksylitolu/cukru
Składniki na nałożenie:
- 350 g dobrego sera z wiaderka
- 2 czubate łyżki jogurtu
- 1 budyń waniliowy
- 2 małe jajka
- 2-3 łyżki ksylitolu/cukru
- 1,5 szklanki jagód
Przygotowanie:
- mąkę i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło umieścić w misie robota i miksować płaskim mieszadłem do pojawienia się kruszonki. Można to zrobić również ręcznie. Dodać jajko i miksować krótko, aż ciasto zbije się w kulę. Rozwałkować na wielkość foremki licząc dodatkowo na około 4 cm na rant. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut
- w tym czasie przebrać, umyć i osuszyć jagody
- ciasto podpiec w 180*C przez około 20 minut
- ser wymieszać z jogurtem, dodać budyń przesiany przez sitko i cukier. Na końcu wbić kolejno po jednym jajku i miksować tylko do połączenia składników
- masę serową wylać na podpieczony spód (może być gorący prosto z piekarnika), na górze równomiernie rozsypać jagody. Piec kolejne 35-40 minut w 180*C
- przed podaniem posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO !
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂