Znakomita tarta z truskawkami, ze świeżymi owocami pachnącymi już latem. Tarta składa się z trzech części — delikatnego, kruchego spodu upieczonego w 50% z mielonych migdałów, kremu mascarpone o wyraźnym aromacie amaretto i truskawek stojących jak żołnierzyki. By tarta ładnie się prezentowała wierzch truskawek można posmarować Tortengussem.
Tarta jest absolutnie bajkowa i smakuje obłędnie. Bardzo trafne połączenie smaku migdałów i mascarponowego amaretto, doskonałość dojrzałych truskawek i kubki smakowe szaleją. Zapraszam do przepisu!
Składniki na foremkę 11 × 30 cm:
- 90 g mąki orkiszowej jasnej 630
- 90 g mielonych migdałów
- 90 g masła
- 50 g ksylitolu/cukru
- 1/2 żółtka
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 100 g śmietany kremówki
- 3 łyżki likieru Amaretto
- 2-3 łyżki ksylitolu/cukru
Dodatkowo:
- 400 g truskawek
- 1/2 op. Tortengussu
Wykonanie:
- w misie robota zagnieść mąkę z migdałami, ksylitolem i (zmielonym na cukier puder) z masłem pokrojonym na małe kawałeczki. Po kilku minutach mieszania, gdy powstanie masa o charakterze „mokrego piasku” dodać żółtko. Powstałą kulę ciasta owinąć folią spożywczą i umieścić na 1 godzinę w lodówce
- podłużną lub okrągłą foremkę wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto między arkuszem papieru do pieczenia i folią spożywczą do rozmiarów foremki. Zdjąć folię i przełożyć ciasto na papierze do foremki. Zdjąć papier. Obciąć nadmiary, ciasto gęsto ponakłuwać widelcem i piec w 170`C 20-25 minut do zrumienienia
- ubić serek mascarpone ze śmietaną kremówką, amaretto i cukrem
- wyłożyć krem na wystudzony spód i ułożyć gęsto, umyte, wysuszone i odszypułkowane truskawki. Najlepiej, by były mniej więcej jednakowej wielkości
- przygotować Tortennguss wg instrukcji na opakowaniu i posmarować przy pomocy pędzelka truskawki
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂