Bardzo rzadko wykorzystujemy agrest do przygotowania ciast, dlatego podrzucam smaczny pomysł na tartę z agrestem zatopionym w pysznym nadzieniu migdałowym.
Nadzienie z mielonych migdałów to specjalność francuska i włoska — frangipane i pasuje właściwie do każdych innych owoców.
Do kruchego ciasta również dodałam mielonych migdałów, przez co zyskało na kruchości i smaku. Ciasto jest bardzo proste, a krem migdałowy idealnie łączy się smakowo z kwaskowatym agrestem.
Składniki na spód:
- 150 g mąki orkiszowej jasnej
- 50 g mielonych migdałów
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru pudru/ksylitolu
- szczypta soli
Składniki na masę migdałową /frangipane:
- 100 g mielonych migdałów
- 75 g cukru/ksylitolu
- 1 jajko L
- 30 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżka amaretto — opcjonalnie
Dodatkowo:
- 500 g agrestu
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagnieść. Rozwałkować i podsypując odrobiną mąki przełożyć do natłuszczonej foremki na tartę (z wyjmowanym dnem). Spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut
- przygotować agrest, umyć i odciąć końcówki
- migdały, jajko, ksylitol i rozpuszczone masło zmiksować przy pomocy miksera
- masę migdałową wyłożyć na przygotowane kruche ciasto, następnie ułożyć agrest. Ponieważ agrestu miałam za mało dołożyłam kilka morelek
- piec w 200’C 35 minut do zrumienienia
- podawać posypane cukrem pudrem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂