Tarta marcepanowa z gruszkami

Tarta z gruszkami, pyszny owocowy deser do popołudniowej kawy. Bardzo prosta do przygotowania, nawet nie potrzebujesz foremki, ciasto możesz ukształtować wg własnej fantazji.

Tarta składa się z trzech warstw — kruchego ciasta z mąki orkiszowej, gdzie połowę stanowi mąka pełnoziarnista, masy marcepanowej aromatyzowanej amaretto i ułożonych na niej gruszek. Chrupiąca, owocowa, pyszna!

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 125 g masła
  • 1 jajko M
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mączki z ksylitolu/cukru

Składniki na nałożenie:

  • 200 g marcepanu
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki amaretto
  • 50 g pistacji — opcjonalnie
  • 4-5 dojrzałych gruszek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • zmielony ksylitol do obsypania

Wykonanie:

  • mąkę wymieszać z cukrem i solą, posiekać z masłem na małe okruszki, następnie dodać jajko i zagnieść szybko gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny
  • marcepan rozdrobnić lub zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Umieścić w kielichu blendera, dodać mleko, amaretto i zmiksować na gładką, smarowną masę. Posiekać orzeszki pistacjowe i wmieszać do masy marcepanowej
  • gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny, by nie ścieniały
  • ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy około 35 cm. Rozsmarować masę marcepanową pozostawiając wolny od masy 10-cm rant. Na marcepanie rozłożyć gruszki. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Wolny brzeg ciasta założyć do środka, na gruszki i posmarować mlekiem 
  • piec w 180′ C 25 -30 minut do zezłocenia brzegów
  • studzić na kratce. Przestudzony posypać słodkim pudrem  z ksylitolu lub cukru

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *