Tarta z gruszkami, pyszny owocowy deser do popołudniowej kawy. Bardzo prosta do przygotowania, nawet nie potrzebujesz foremki, ciasto możesz ukształtować wg własnej fantazji.
Tarta składa się z trzech warstw — kruchego ciasta z mąki orkiszowej, gdzie połowę stanowi mąka pełnoziarnista, masy marcepanowej aromatyzowanej amaretto i ułożonych na niej gruszek. Chrupiąca, owocowa, pyszna!
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki orkiszowej
- 125 g masła
- 1 jajko M
- szczypta soli
- 3 łyżki mączki z ksylitolu/cukru
Składniki na nałożenie:
- 200 g marcepanu
- 5 łyżek mleka
- 3 łyżki amaretto
- 50 g pistacji — opcjonalnie
- 4-5 dojrzałych gruszek
- 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- 1 łyżka ksylitolu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- zmielony ksylitol do obsypania
Wykonanie:
- mąkę wymieszać z cukrem i solą, posiekać z masłem na małe okruszki, następnie dodać jajko i zagnieść szybko gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny
- marcepan rozdrobnić lub zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Umieścić w kielichu blendera, dodać mleko, amaretto i zmiksować na gładką, smarowną masę. Posiekać orzeszki pistacjowe i wmieszać do masy marcepanowej
- gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny, by nie ścieniały
- ciasto rozwałkować na okrąg o średnicy około 35 cm. Rozsmarować masę marcepanową pozostawiając wolny od masy 10-cm rant. Na marcepanie rozłożyć gruszki. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Wolny brzeg ciasta założyć do środka, na gruszki i posmarować mlekiem
- piec w 180′ C 25 -30 minut do zezłocenia brzegów
- studzić na kratce. Przestudzony posypać słodkim pudrem z ksylitolu lub cukru
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂