To przepis na błyskawiczne gofry, bo bez aptekarskiego odmierzania składników, wystarczy szklanka. W mig przygotujesz śniadanie lub podwieczorek. Są smaczne i chrupiące, ale tylko gorące. Mleko krowie zastąpiłam mleczkiem kokosowym. Jeśli używasz mocno skoncentrowanego mleka kokosowego, dodatek tłuszczu możesz całkowicie pominąć.
Składniki na 6 sztuk:
- 1 szklanka mąki (u mnie orkiszowa pół na pół jasna z pełnoziarnistą)
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- spora szczypta sody oczyszczonej
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju kokosowego/innego
Przygotowanie:
- wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zmiksować
- wykładać łyżką na rozgrzaną gofrownicę i piec wg instrukcji obsługi gofrownicy
- upieczone gofry odkładać na kratkę. Najlepiej zjeść zaraz po upieczeniu
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂