Szybkie gofry orkiszowe bez laktozy

To przepis na błyskawiczne gofry, bo bez aptekarskiego odmierzania składników, wystarczy szklanka. W mig przygotujesz śniadanie lub podwieczorek. Są smaczne i chrupiące, ale tylko gorące. Mleko krowie zastąpiłam mleczkiem kokosowym. Jeśli używasz mocno skoncentrowanego mleka kokosowego, dodatek tłuszczu możesz całkowicie pominąć.

Składniki na 6 sztuk:

  • 1 szklanka mąki (u mnie orkiszowa pół na pół jasna z pełnoziarnistą)
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • spora szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju kokosowego/innego

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zmiksować
  • wykładać łyżką na rozgrzaną gofrownicę i piec wg instrukcji obsługi gofrownicy
  • upieczone gofry odkładać na kratkę. Najlepiej zjeść zaraz po upieczeniu 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *