Szybki, zachwycający swym smakiem deser na bazie serka mascarpone. Po deserze z bananami, który oczarował nasze kubki smakowe, tym razem wersja z musem malinowym. Świetny do wykorzystania ostatnich zapasów mrożonych malin.
Prosto, szybko, przepysznie i bardzo malinowo. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność deseru, bo niestety mascarpone to prawie 40% tłuszczu, wymieszaj serek pół na pół z twarożkiem. Polecam!
Składniki na 2 porcje:
- 250 g serka mascarpone
- 250- 300 g mrożonych malin
- 2-3 łyżki cukru lub ksylitolu
Wykonanie:
- maliny umieścić w rondelku, zasypać cukrem i postawić na małym ogniu, by się rozmroziły. Gotować około 10 minut, by się rozpadły, także w celu odparowania nadmiaru wody. Maliny przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek. Mus odstawić do przestygnięcia
- serek mascarpone zmiksować przez kilka minut i cały czas miksując dodawać porcjami mus malinowy, aż krem wyraźnie zwiększy objętość i stanie się puszysty. Część musu przeznaczyć na polewę do deseru
- krem rozłożyć do pucharków i polać pozostałą polewą malinową
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂