Piernik, pierniczki to nieodłączny element świątecznej atmosfery i nie może ich zabraknąć w bożonarodzeniowym menu. Piernik to bowiem symbol szczęścia i dostatku.
W moim rodzinnym domu nie było zwyczaju nastawiania ciasta piernikowego 4-6 tygodni wcześniej. Do dziś nie przepadam za twardymi, ciężkimi i przesłodzonymi piernikami. Co nie znaczy, że nie gościł na naszym stole świąteczny piernik, choć niektórzy mogą powiedzieć — bez miodu to żaden piernik. A jednak pachnący przyprawami korzennymi, mięciutki, delikatny i puszysty, taki jak lubię.
Dodatek dżemu jeżynowego nadaje mu delikatnego owocowego aromatu i zapewnia wilgotność na wiele dni. Bakalie przełamują delikatną strukturę piernika, u mnie orzechy włoskie i żurawina. Bakalie wedle uznania. Błyskawiczny do przygotowania, i tak pyszny, że można go jeść bez końca. Skusi każdego łasucha.
Składniki na 2 keksówki 30 × 11 cm:
- 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej – 630
- 1 szklanka cukru
- 125 g masła
- 250 ml mleka
- 1 słoik dżemu
- 2 jajka L
- 2 łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 2 garście orzechów włoskich
- 2 garście żurawiny
1 szklanka = 250 ml
Składniki na polewę:
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
Wykonanie:
- miękkie masło utrzeć z cukrem na biały puch. Mieszając wbić kolejno 2 jajka
- odmierzyć suche składniki i mieszając dodawać na przemian suche składniki i mleko
- posiekać orzechy włoskie
- na końcu wmieszać słoik dżemu, dodać posiekane orzechy i żurawinę
- napełnić ciastem 2 małe keksówki wyłożone papierem do pieczenia, wyrównać górę szpatułką
- piec w 180`C 45-50 minut do suchego patyczka
- początkowo studzić w foremce, następnie na kratce
- w małym garnuszku wymieszać podgrzewając składniki na polewę. Przy pomocy pędzla rozprowadzić polewę na piernikach. Pozostawić do zastygnięcia
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂