Szybki piernik z dżemem

Piernik, pierniczki to nieodłączny element świątecznej atmosfery i nie może ich zabraknąć w bożonarodzeniowym menu. Piernik to bowiem symbol szczęścia i dostatku.

W moim rodzinnym domu nie było zwyczaju nastawiania ciasta piernikowego 4-6 tygodni wcześniej. Do dziś nie przepadam za twardymi, ciężkimi i przesłodzonymi piernikami. Co nie znaczy, że nie gościł na naszym stole świąteczny piernik, choć niektórzy mogą powiedzieć — bez miodu to żaden piernik. A jednak pachnący przyprawami korzennymi, mięciutki, delikatny i puszysty, taki jak lubię.

Dodatek dżemu jeżynowego nadaje mu delikatnego owocowego aromatu i zapewnia wilgotność na wiele dni. Bakalie przełamują delikatną strukturę piernika, u mnie orzechy włoskie i żurawina. Bakalie wedle uznania. Błyskawiczny do przygotowania, i tak pyszny, że można go jeść bez końca. Skusi każdego łasucha.

Składniki na 2 keksówki 30 × 11 cm:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej – 630
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1 słoik dżemu
  • 2 jajka L
  • 2 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 2 garście żurawiny

1 szklanka = 250 ml

Składniki na polewę:

  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie:

  • miękkie masło utrzeć z cukrem na biały puch. Mieszając wbić kolejno 2 jajka
  • odmierzyć suche składniki i mieszając dodawać na przemian suche składniki i mleko
  • posiekać orzechy włoskie
  • na końcu wmieszać słoik dżemu, dodać posiekane orzechy i żurawinę
  • napełnić ciastem 2 małe keksówki wyłożone papierem do pieczenia, wyrównać górę szpatułką
  • piec w 180`C 45-50 minut do suchego patyczka
  • początkowo studzić w foremce, następnie na kratce
  • w małym garnuszku wymieszać podgrzewając składniki na polewę. Przy pomocy pędzla rozprowadzić polewę na piernikach. Pozostawić do zastygnięcia

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *