Bardzo ciekawy sposób przygotowania i podania szparagów — szparagi pieczone w pergaminie. Danie bardzo proste i szybkie, do podania na co dzień i od święta. Możesz szparagi podać odpakowane lub w paczuszkach przewiązanych dekoracyjnym sznurkiem i ozdobione majowymi kwiatami.

Szparagi ułożyłam na zielonych listkach czosnku niedźwiedziego i lubczyku. Dodatkowo do paczuszek zapakowałam po gałązce tymianku cytrynowego i masełko czosnkowe. Szparagi z dodatkiem ziół są pełne smaku i aromatu, a metoda bardzo wygodna. Polecam!

Składniki na 2 porcje:

  • 500-600 g  mieszanych szparagów
  • liście czosnku niedźwiedziego — ilość dowolna
  • liście lubczyku — ilość dowolna
  • gałązki tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 2 krążki masełka czosnkowego
  • 2 arkusze pergaminu

Wykonanie:

  • szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Białe szparagi obrać nożykiem do warzyw. Umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem zioła. Odciąć zgrubiałe ogonki z czosnku niedźwiedziego i lubczyku
  • na 2 kawałkach pergaminu ułożyć listki czosnku niedźwiedziego i lubczyku. Na ziołach rozłożyć szparagi, gałązki tymianku oraz masełko czosnkowe lub płatki zwykłego masła, następnie oprószyć solą i pieprzem. Pergamin zawinąć i boki założyć pod spód, lub związać boki na kształt cukierka. Zawinąć niezbyt ściśle, tak by był dostęp powietrza
  • piec w 200`C około 15 minut
  • podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z fioletowymi ziemniakami i łososiem. Całe danie z piekarnika, szybko i wygodnie

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *