Bardzo ciekawy sposób przygotowania i podania szparagów — szparagi pieczone w pergaminie. Danie bardzo proste i szybkie, do podania na co dzień i od święta. Możesz szparagi podać odpakowane lub w paczuszkach przewiązanych dekoracyjnym sznurkiem i ozdobione majowymi kwiatami.
Szparagi ułożyłam na zielonych listkach czosnku niedźwiedziego i lubczyku. Dodatkowo do paczuszek zapakowałam po gałązce tymianku cytrynowego i masełko czosnkowe. Szparagi z dodatkiem ziół są pełne smaku i aromatu, a metoda bardzo wygodna. Polecam!
Składniki na 2 porcje:
- 500-600 g mieszanych szparagów
- liście czosnku niedźwiedziego — ilość dowolna
- liście lubczyku — ilość dowolna
- gałązki tymianku
- sól
- pieprz
- 2 krążki masełka czosnkowego
- 2 arkusze pergaminu
Wykonanie:
- szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Białe szparagi obrać nożykiem do warzyw. Umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem zioła. Odciąć zgrubiałe ogonki z czosnku niedźwiedziego i lubczyku
- na 2 kawałkach pergaminu ułożyć listki czosnku niedźwiedziego i lubczyku. Na ziołach rozłożyć szparagi, gałązki tymianku oraz masełko czosnkowe lub płatki zwykłego masła, następnie oprószyć solą i pieprzem. Pergamin zawinąć i boki założyć pod spód, lub związać boki na kształt cukierka. Zawinąć niezbyt ściśle, tak by był dostęp powietrza
- piec w 200`C około 15 minut
- podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z fioletowymi ziemniakami i łososiem. Całe danie z piekarnika, szybko i wygodnie
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂