Któż nie lubi szarlotki ? Przecież to ulubione ciasto większości z nas. Ta jest wyjątkowa, bo mocno „uzdrowiona”, a mianowicie upieczona z pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Ciasto jest tak kruche, że rozpływa się w ustach. Myślę, że to zasługa dodatku mąki ziemniaczanej. Zmodyfikowany przepis pochodzi ze starego rodzinnego kajecika z przepisami. Podana porcja jest na tortownicę o średnicy 20 cm. Szarlotka jest bardzo aromatyczna, a rodzynki i orzechy dodatkowo wzbogacają smak ciasta.
Składniki na spód:
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej+1 łyżka
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki stewii lub 60 g cukru
- 125 g masła
- 1 całe jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nałożenie:
- 90 dag -1 kg jabłek
- 2 łyżki stewii lub cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy + 1/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki rodzynek
- garść orzechów włoskich
Wykonanie:
- Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i ciasto wstawić na 1/2-1 godz. do lodówki. Namoczyć i umyć rodzynki. Posiekać orzechy.
- Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w plasterki. Włożyć do rondla, zasypać cukrem i podgrzewać, żeby puściły sok. Pogotować kilka minut. W 150-200 ml zimnej wody rozpuścić budyń lub mąkę ziemniaczaną i wymieszać z gotującymi się jabłkami. Dodać rodzynki i orzechy. Odstawić do wystygnięcia.
- Piekarnik nagrzać do 190 °C. Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę, boki posmarować masłem.
- 2/3 ciasta rozwałkować przez folię spożywczą na oprószonej mąką stolnicy, wyłożyć nim dno tortownicy i uformować rant. Ponakłuwać widelcem. Na ciasto nałożyć przygotowaną masę z jabłkami. Resztę ciasta zetrzeć na grubych oczkach tarki i równomiernie rozłożyć na jabłkach
- Wstawić do piekarnika i piec 50-60 minut. Studzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Do wypieku ciasta użyłam stewii zamiast cukru. Nie jest to jednak stewia 100%. Użyłam stewii, która stoi już na wszystkich sklepowych półkach, a jest to produkt stewio-podobny, ponieważ ma w swoim składzie 50% cukru. Niestety na stewii przemysł cukierniczy bardzo szybko położył „swoją łapę”. Ta prawdziwa 100% to doskonały zamiennik dla wszystkich, którzy nie chcą rezygnować ze słodyczy, a zależy im na własnym zdrowiu.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂