Pyszna, o niepowtarzalnym smaku, na idealnym kruchym, maślanym spodzie — królowa jesiennych wypieków — szarlotka. Łatwa do przygotowania. Nie zawiedzie fanów klasycznej szarlotki, a zaskoczy amatorów poszukujących nowych smaków.
To kokosowa kruszonka jest smaczną niespodzianką. Kokos, dżem pigwowy i jabłka odmiany koksa pomarańczowa, to one tworzą smak dzisiejszej szarlotki. Pycha!
Składniki na kruchy spód:
- 170 g mąki orkiszowej jasnej 630
- 100 g mączki ziemniaczanej
- 125 g masła
- 2-3 łyżki cukru lub ksylitolu
- 1 jajko
Jabłkowe nadzienie:
- 1,5 kg jabłek
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki cukru lub ksylitolu
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamon
- sok z cytryny
Kokosowa kruszonka:
- 100 g mąki orkiszowej jasnej
- 50 g mączki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 150 g wiórków kokosowych
- 100 g masła
Dodatkowo:
- 3 łyżki dżemu z pigwy lub innego
- cukier puder na posypkę
Wykonanie:
- suche składniki na kruchy spód posiekać z pokrojonym, zimnym masłem, następnie dodać jajko. Szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut, a najlepiej na 1 godzinę
- jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. W garnku rozpuścić łyżkę masła, dodać pokrojone jabłuszka, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Wymieszać i podgrzewać około 15 minut, aż część jabłek się całkowicie rozgotuje. Ostudzić
- składniki na kruszonkę wymieszać z posiekanym, zimnym masłem, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki lub zamrażarki
- foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem. Na dnie foremki ułożyć rozwałkowane kruche ciasto lub wylepić palcami. Nałożyć przestudzone jabłka i równomiernie rozkruszyć kruszonkę. Ewentualnie zetrzeć na tarce, jeśli przebywała w zamrażarce
- piec w 175`C 50-55 minut. Jeśli szarlotka za szybko się rumieni przykryj ciasto folią aluminiową
- studzić na kratce
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂