Syrop z cebuli, babciny sposób na przeziębienie dzisiaj jest całkowicie zapomniany. Szkoda, jest bardzo łatwy w przygotowaniu, działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Dzięki działaniu antybiotycznemu oraz probiotycznemu w stosunku do korzystnej mikroflory jelita wspomaga odporność organizmu.
Syrop z cebuli jest uniwersalny, bo pomaga w przypadku uporczywego suchego kaszlu, gdyż upłynnia wydzielinę w oskrzelach. Ułatwia również odkrztuszanie wydzieliny przy kaszlu mokrym.
Ponadto syrop z cebuli rozszerza oskrzela i łagodzi obrzęk śluzówek, ułatwiając oddychanie. Palące związki cebuli pomagają oczyścić drogi oddechowe.
Dla lepszego działania dobrze jest zastąpić cukier miodem, który dodatkowo zawiera multum związków aseptycznych i wzmacniających odporność.
Składniki:
- 1,2 cebule
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
- cebulę obrać, pokroić w krążki
- układać w słoiku, zalewając każdą warstwę miodem
- słoik zakręcić i odstawić na kilka godzin
- pić po 1 łyżce kilka razy dziennie, dzieci po 1 łyżeczce. Najlepiej co drugi dzień zrobić nowy nastaw
NA ZDROWIE!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂