Wykwintna surówka z selera z mango. Wykwintna ze względu na walory smakowe, ale i seler pokrojony w cienkie paseczki prezentuje się dostojniej niż potraktowany jarzynową tarką. To właśnie dodatek mango -„owocu młodości” nadaje jej niezwykłego, wykwintnego smaku.
Duet nie tylko smaczny, ale niezwykle korzystny dla naszego zdrowia. Seler — dostarczy witamin, ułatwi odchudzanie, przyspieszając metabolizm, a mango ze sporą dawką cennego błonnika tylko intensyfikuje działanie selera. Garstka orzechów dostarczy dawkę niezbędnych tłuszczów omega-3, a dodatek żurawiny to najwyższy gatunkowo preparat mineralno-witaminowy. Samo zdrowie!
Składniki na 2 porcje:
- mały seler – 400 g
- 1/2 mango
- 25 g orzechów włoskich
- 50 g suszonej żurawiny
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka miodu
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- zielenina
Wykonanie:
- seler obrać, pokroić w cienkie plastry, następnie w cienkie paseczki
- obrać mango. Miąższ oddzielić od pestki i pokroić w kostkę
- olej wymieszać z sokiem z cytryny i miodem, posolić, dodać pieprz
- posiekać orzechy włoskie i żurawinę, następnie wymieszać z pokrojonym selerem i przygotowanym dresingiem. Odstawić na 30 minut. Najlepiej podawać schłodzona
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂