Czerwona kapusta pekińska debiutuje na rynku. Jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa, bo czerwone barwniki — antocyjany — to naturalne antyoksydanty.
Przedstawiam odmianę Scarlette, o zielono-czerwonych liściach i czerwonej główce w środku. Druga odmiana ma czerwone liście i z zewnątrz i wewnątrz. Nowa odmiana jest pyszna, słodka, bez odrobiny goryczki, nie farbuje innych warzyw i nie traci na objętości.
Z czerwonej kapusty pekińskiej przygotowałam bardzo smaczną surówkę. Jest lekka, winna i bardzo zdrowa, bo sos opiera się na klasycznym winegrecie. Świetny dodatek do prawie każdego dania obiadowego. Polecam! Koloru w kuchni i na talerzu nigdy za wiele!
Składniki:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 marchew
- 1 jabłko
- sól, pieprz
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
- natka zielonej pietruszki
Wykonanie:
- kapustę poszatkować, posolić
- obrać marchewkę i jabłko, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej i wmieszać do kapusty
- olej, miód i ocet wymieszać do otrzymania gładkiej emulsji i wymieszać z zawartością miski
- podawać schłodzoną i posypaną posiekaną zieloną natką pietruszki
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂