Biała rzodkiew to niesłychanie wdzięczne warzywo. Bardzo smaczna i cudnie wygląda. W ekspresowym tempie można przygotować z niej zdrową przystawkę do drugiego dania. Idealna na wiosenną surówkę — soczystą, orzeźwiającą i łagodną w smaku. W niczym nie przypomina smaku czarnej rzepy. Ma także sporą przewagę nad rzodkiewkami, bo do tygodnia zachowa jędrność przechowywana w lodówce.
Rzodkiew biała (Raphanus L.) występuje w wielu odmianach i kolorach, często mylona jest z rzepą.
Jest idealnym warzywem we wszystkich dietach odchudzających, gdyż w 100 g zawiera jedynie 12 kalorii. Swoje zdrowotne i lecznicze działanie rzodkiew zawdzięcza przede wszystkim występujących w niej olejkom gorczycznym, zawierających związki siarki, które nadają jej charakterystyczny ostry smak i stanowią o jej leczniczych właściwościach. Ponadto rzodkiew jest bogata w witaminę C, a także witaminy z grupy B, wapń, potas, żelazo, fosfor oraz białka i węglowodany.
Biała rzodkiew — właściwości zdrowotne
- przyspiesza trawienie i likwiduje zaparcia
- likwiduje wzdęcia
- niszczy szkodliwe bakterie i grzyby
- obniża poziom złego cholesterolu we krwi
- zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych
- jest pomocna w leczeniu zapalenia nerek i przewodów moczowych
- doskonale wspomaga działanie wątroby
- jest sprawdzonym domowym lekiem na przeziębienia
Rzodkiew jednak nie dla wszystkich — niewskazana jest dla osób z chorobą wrzodową, zapaleniem wątroby i nieżytem jelit.
Surówka nr 1
- 2 białe rzodkwie
- 1 łyżka soku z cytryny
- ewentualnie pieprz z młynka
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
- 1-2 łyżki jogurtu greckiego, śmietany lub majonezu — opcjonalnie
Wykonanie:
- rzodkiew zetrzeć na grubych oczkach tarki
- wymieszać z przyprawami
- odstawić na 15-30 minut do lodówki, by składniki się przegryzły
Surówka nr 2
- 1 rzodkiew
- 1 marchewka
- 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
- jeśli lubisz, dodaj jogurt, śmietanę lub majonez (bez jest równie pyszna)
Wykonanie:
- rzodkiew i marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki
- wymieszać z przyprawami
- podawać schłodzoną w lodówce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂