Przepis na najlepsze gofry, jakie możesz sam przygotować w domu, lepsze od tych z”budki”. Są super chrupiące z zewnątrz, a w środku lekkie i bardzo puszyste. Ciasto jest stosunkowo rzadkie, ale tak ma być. Udają się na każdej gofrownicy — tej najtańszej z supermarketu i tej wypasionej — tak zapewnia autorka przepisu. Swoje upiekłam na gofrownicy dużej mocy. Najbardziej chrupiące są gorące, a jeśli upieczesz ich więcej łatwo je odgrzać w tosterze i zajadać się chrupiącymi. Polecam!
Składniki na 8 sztuk:
- 150 g mąki orkiszowej jasnej
- 250 ml mleka
- 50 g masła lub oleju kokosowego
- 3,5 g drożdży instant (płaska łyżeczka)
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta sody
- szczypta soli
- 1 jajko
Wykonanie:
- mleko delikatnie podgrzać w rondelku, dodać pokrojone masło (olej kokosowy), by się roztopiło
- odważyć do miseczki suche składniki. Dodać rozbełtane jajko i miksować ręcznym robotem powoli dolewając mleko. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić, by ciasto podwoiło objętość
- wyrośnięte ciasto wykładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę i piec do zrumienienia wg wskazań producenta
SMACZNEGO!
UWAGI:
Przetestowałam gofry na „byle jakiej” tortownicy i są tak samo pyszne i chrupiące. Zamiast masła użyłam zdrowszego zamiennika oleju kokosowego i bardzo, bardzo polecam!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂