Super lekkie i chrupiące gofry

Przepis na najlepsze gofry, jakie możesz sam przygotować w domu, lepsze od tych z”budki”. Są super chrupiące z zewnątrz, a w środku lekkie i bardzo puszyste. Ciasto jest stosunkowo rzadkie, ale tak ma być. Udają się na każdej gofrownicy — tej najtańszej z supermarketu i tej wypasionej — tak zapewnia autorka przepisu. Swoje upiekłam na gofrownicy dużej mocy. Najbardziej chrupiące są gorące, a jeśli upieczesz ich więcej łatwo je odgrzać w tosterze i zajadać się chrupiącymi. Polecam!

Składniki na 8 sztuk:

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła lub oleju kokosowego
  • 3,5 g drożdży instant (płaska łyżeczka)
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta sody
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Wykonanie:

  • mleko delikatnie podgrzać w rondelku, dodać pokrojone masło (olej kokosowy), by się roztopiło 
  • odważyć do miseczki suche składniki. Dodać rozbełtane jajko i miksować ręcznym robotem powoli dolewając mleko. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić, by ciasto podwoiło objętość
  • wyrośnięte ciasto wykładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę i piec do zrumienienia wg wskazań producenta

SMACZNEGO!

UWAGI:
Przetestowałam gofry na „byle jakiej” tortownicy i są tak samo pyszne i chrupiące. Zamiast masła użyłam zdrowszego zamiennika oleju kokosowego i bardzo, bardzo polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *