Malinowe ptasie mleczko to deser idealnie wpisujący się w dietę o niskim indeksie glikemicznym. Ten deser to tylko trzy składniki: maliny, jogurt grecki i żelatyna, prościej się nie da. Może nie jest tak spektakularnie puchaty jak ptasie mleczko z dodatkiem bitej śmietany, ale jest bardzo smaczny i super fit. Błyskawiczny do przygotowania. Możesz go oblać czekoladą, ale przyznam szczerze, bez czekolady jest smaczniejszy.
Składniki:
- 300 g jogurtu greckiego
- 150 g malin
- 5 listków żelatyny
- 2-3 łyżki wrzątku
- 2 łyżki ksylitolu/miodu/syropu z agawy
- kilka kostek czekolady + śmietana kremówka — opcjonalnie
Przygotowanie:
- płatki żelatyny namocz w zimnej wodzie
- maliny zmiksuj ręcznym blenderem. Jak drażnią Cię pestki, przetrzyj maliny przez sitko. Nie przecierałam
- wymieszaj jogurt ze słodzidłem i malinami
- namoczone listki żelatyny wymieszaj z wrzątkiem do rozpuszczenia. Dodaj stopniowo kilka łyżek jogurtu z malinami, aby ptasie mleczko się nie zważyło. Teraz wymieszaj całość z pozostałym jogurtem
- masę przełóż do naczynia wyłożonego folią spożywczą i ustaw w lodówce do stężenia na kilka godzin lub na całą noc
- zagotować śmietanę, dodać kostki czekolady i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować ptasie mleczko
- pokrój dowolnie po całkowitym stężeniu masy
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂