Strudel z ciasta filo z jabłkami i mango

Ciasto filo — cienkie jak pergamin, neutralne w smaku, daje wiele możliwości, bo można go używać nie tylko do przygotowania słodkich deserów, ale i do dań wytrawnych. Wywodzi się z greckiej tradycji kulinarnej. Filo w języku greckim — philo oznacza liść.

Bardziej wyrafinowane i delikatniejsze niż ciasto francuskie, na pewno też mniej kaloryczne, ale tak samo błyskawicznie można z jego udziałem wyczarować pyszne dania i desery. To jest największy jego plus. Strudel, który proponuję, ogranicza się do wymieszania twarożku z jajkiem, pokrojenia owoców i zawinięcia ich w ciasto. Po 15. minutach deser do kawy gotowy. Przepis doskonały i dla leniwych i dla zagonionych.

Składniki na 2 strudle:

  • 250 g serka śmietankowego
  • 2 żółtka (kl.M)
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 30 g cukru
  • 1 łyżka mączki ziemniaczanej
  • 2 kwaskowate jabłka
  • 1 dojrzałe mango
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 op.ciasta filo (10 arkuszy)
  • cukier puder

Wykonanie:

  • w miseczce wymieszać twarożek z 2 żółtkami, skórką otartą z limonki, 2. łyżkami soku z limonki, 30 g cukru i 1 łyżką mąki ziemniaczanej
  • obrać 2 jabłka i pokroić w kostkę. Miąższ dojrzałego mango oddzielić od pestki i pokroić w kostkę
  • rozpuścić 100 g masła
  • rozłożyć na blacie kuchennym ściereczkę do naczyń. Na środku położyć 1. arkusz ciasta filo. Wysmarować go masłem. Rozłożyć 4 następne blaty ciasta dookoła, tak by środek stanowiły dwie warstwy ciasta. Blaty wysmarować masłem. Na środku rozsmarować połowę twarożku i rozłożyć połowę owoców. Boki ciasta założyć do środka i przy pomocy ręcznika luźno zwinąć strudel. Podobnie przygotować 2 strudel z pozostałych składników. Trzeba pamiętać o tym, by płaty zawsze posmarować tłuszczem. Dokładne posmarowanie ich masłem zadba nie tylko o dobry smak, ale sprawi również, że ciasto będzie  ładnie  po listkowane
  • strudle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować resztą masła
  • piec w 200`C przez 15 minut, do zrumienienia
  • lekko ostudzić. Podawać jeszcze ciepły, obficie posypany cukrem pudrem
PRZECZYTAJ  Galaretka truskawkowa z agarem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *