Sos truskawkowy to idealny dodatek do letnich deserów, lodów, naleśników, racuchów, ryżu, czy makaronów. Najsmaczniejszy jest przygotowany ze świeżych owoców. Można go przygotować na 2 sposoby: na ciepło i na zimno. Jeden i drugi sos można przechowywać w lodówce 2-3 dni.
Wybieram prostszą wersję — sos na zimno — truskawki niepoddane działaniu wysokiej temperatury, są po prostu zdrowsze. Jest to dobry sposób na zagospodarowanie większej ilości bardzo dojrzałych truskawek.
Składniki:
- truskawki — dowolna ilość
- ksylitol/cukier/miód — w zależności od preferencji smakowych
- sok z cytryny
- cynamon — opcjonalnie
Wykonanie:
- umyte truskawki osuszyć i odszypułkować, większe okazy pokroić na mniejsze kawałki. Dodać słodzik do smaku i sok z cytryny. Owoce umieścić w kielichu blendera i zmiksować
- przelać sos do naczynia z nakrętką. Przechowywać w lodówce do 3 dni. Używać wg potrzeby
SMACZNEGO!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂