Sos pieczarkowy to bardzo popularny dodatek do przeróżnych dań. Ponieważ bardzo lubimy grzyby, pieczarki często goszczą na naszym stole, a w połączeniu z ostatnią fascynacją zielonym pieprzem powstał dzisiejszy sos. Najłagodniejsza z odmian pieprzu idealnie nadaje się do sosów. W pieczarkowym też się sprawdził. Smak zielonego pieprzu idealnie komponuje się ze słodką śmietaną kremówką i delikatnym smakiem pieczarek, nadając przy tym sosowi niezwykłej wyrazistości. Zapraszam do przepisu.
Składniki na 2 porcje:
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki zielonego pieprzu
- 150 ml śmietany kremówki
- sól
- 1 łyżka masła ghee
- odrobina soku z cytryny
- natka zielonej pietruszki
Wykonanie:
- cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle
- z pieczarek usunąć ewentualne drobinki ziemi, podciąć ogonki i pokroić w plasterki. Dołożyć do cebuli i podsmażyć razem, aż z patelni odparuje cały płyn
- dolać śmietanę kremówkę i poddusić z pieczarkami kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dosolić do smaku, dodać odrobinę soku z cytryny i odsączony z zalewy zielony pieprz. Zagotować i podawać z ulubionymi dodatkami posypany natką zielonej pietruszki
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂