Oto mój przepis na lekki, bo bez zasmażki i tłustej śmietany, sos musztardowy. Jest świetnym dodatkiem do pieczonych mięs, ryb i jajek. No i oczywiście do sztuki mięsa, tutaj jest wręcz niezastąpiony. Niezwykle prosty i niezawodny.
Składniki na 3-4 porcje:
- 250 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki średnio — ostrej musztardy
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 bardzo płaska łyżka mąki — najlepiej krupczatki
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól — opcjonalnie (bulion!)
Wykonanie:
- Wlać bulion do rondelka i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać musztardę i wymieszać trzepaczką balonową na gładki krem.
- W dwóch łyżkach zimnej wody rozprowadzić płaską łyżkę mąki, następnie dodać do bulionu z musztardą, cały czas mieszając zagotować całość. Gdy mąka całkowicie się rozklei zestawić z ognia, dodać cukier, ewentualnie sól do smaku i 2 łyżki jogurtu greckiego. Wymieszać.
- Podawać do przygotowanego mięsa. Smacznego!
Uwagi:
Gdy zamiast musztardy dodasz 2 łyżki chrzanu ze słoiczka otrzymasz pyszny sos chrzanowy
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂