Aronia ma ogromny potencjał antyutleniający, to najzdrowszy owoc wg klasyfikacji ORAC. Nie tylko skarbnica witamin i składników mineralnych, a przede wszystkim antocyjanów. To naturalne barwniki będące antyoksydantami. w 100 g owoców aronii jest nawet 2 g polifenoli, w tym 1,5 g antocyjanów – to największa ilość ze wszystkich znanych owoców.
Szczególnie polecana wszystkim spędzającym długie godziny przed monitorem komputera. Poprzez poprawę ukrwienia wspomaga regenerację wzroku, niweluje także skutki promieniowania monitorów.
Koktajl to najzdrowsza forma wykorzystania aronii, bo nieprzetworzone owoce zachowują wszystkie wartości odżywcze.
Aronia nie jest uznawana za przysmak, ale jako dodatek w koktajlu jest bardzo smaczna. Nie należy tylko przesadzić z ilością owoców. Im więcej dodasz aronii, tym gęściejszy i bardziej cierpki wypijesz koktajl.
Składniki:
- 1/2 szklanki aronii
- 1 słodka gruszka
- 1 banan
- niecała szklanka wody
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 2 cm imbiru
Wykonanie:
- owoce umyć, a gruszkę, banana i imbir obrać, pokroić na mniejsze kawałki
- na dno blendera wlać wodę, dodać owoce, olej kokosowy i zmiksować do pożądanej konsystencji. Wypić zaraz po przygotowaniu
Uwagi:
Zamiast wody możesz użyć dodatkowo lub zamiast owoców aronii soku wymieszanego pół na pół z wodą .
NA ZDROWIE!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂