Idealny sernik dla tych, którzy wykluczyli ze swojej diety cukier, bo chcą zdrowiej żyć, dla tych, którzy liczą kalorie lub ze względów zdrowotnych muszą pominąć cukier w swojej diecie. Tak samo słodki i tak samo pyszny jak ten przygotowany z udziałem cukru. Cukier zastąpiłam ksylitolem, najzdrowszym i najsmaczniejszym bodaj zamiennikiem cukru. Dodatek ksylitolu w żaden sposób nie zmienia i nie zaburza, ani smaku, ani konsystencji sernika.
I tak jak ciasta drożdżowego z ksylitolem nie da się upiec (unieczynnia działanie drożdży), to w serniku sprawdzi się idealnie. Klasyczny sernik waniliowy wieńczy polewa czekoladowa z krokantem z orzechów laskowych, mielone orzechy laskowe są również dodatkiem w spodzie sernika.
Składniki na spód sernika:
- 60 g sucharków pełnoziarnistych
- 60 g mielonych orzechów laskowych
- 40 g masła
- 1 łyżka ksylitolu
Składniki na masę serową:
- 750 g sera 3 razy mielonego
- 200 g kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka L
- 160- 200 g ksylitolu (1 szklanka)
- 1/2 łyżeczki pasty z wanilii
Dodatkowo:
- 60 g gorzkiej czekolady
- 60 g śmietany kremówki
- 2-3 łyżki krokantu z orzechów laskowych
Wykonanie:
- składniki na spód sernika umieścić w kielichu blendera i zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku. Masę wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ucisnąć łyżką. Wstawić do lodówki by stężała
- ser zmiksować z mąką i śmietaną, cały czas miksując dodawać po jednym jajku, tylko do po- łączenia składników
- masę serową wylać na przygotowany spód, wyrównać szpatułką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w 175`C, następnie zmniejszyć temperaturę do 140`C i piec 60-75 minut. Długość pieczenia uzależniona jest od wielkości foremki. Wysoki sernik w małej foremce będzie piekł się na pewno dłużej. Upieczony sernik ma mocno ścięte boki, środek może pozostać lekko drżący. Początkowo studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie na kratce
- w małym garnuszku zagotować śmietankę kremówkę, zdjąć z ognia. Dodać do śmietanki po- łamaną na kawałki czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Przestudzony sernik polać polewą czekoladową i posypać krokantem z orzechów laskowych
- sernik podawać najlepiej schłodzony przez całą noc w lodówce
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂