Pogoda nas nie rozpieszcza, dlatego powinniśmy pomyśleć już teraz jak wzmocnić odporność organizmu, by w pełni zdrowia przebrnąć przez okres jesienno-zimowy.
Nie należy zapominać o zdrowym odżywianiu i codziennej porcji warzyw i owoców. Dodatkowo przyjdzie nam z pomocą shot z kurkumy i imbiru.
Proponowany shot nie ma nic wspólnego z napojem alkoholowym, jest to inna odmiana — shot witaminowy, skoncentrowana porcja zdrowia w postaci dużej dawki kurkumy i imbiru.
Kurkuma inaczej „indyjskie złoto” to przyprawa o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i antyrakowym. Imbir ma podobne działanie przeciwbakteryjne, oczyszczające i wzmacniające odporność.
Kurkuma o lekko gorzkawym smaku nie jest łatwa do przełknięcia, dlatego dodatek słodkiego soku z pomarańczy i dodatek cytryny ma temu zaradzić.
Składniki na 300 ml mikstury:
- 2 pomarańcze
- 1 cytryna
- 150 ml wody
- 25 g świeżego imbiru
- 1 łyżka mielonej kurkumy
- 1 szczypta czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki syropu klonowego/z agawy/miodu
Przygotowanie:
- wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny. Przelać do kielicha blendera
- imbir obrać i pokroić na mniejsze kawałeczki. Imbir bio wystarczy dokładnie wyszorować, nie ma potrzeby obierania
- pozostałe składniki dodać do kielicha blendera i dokładnie zmiksować
- przygotowaną miksturę przelać do butelki z zamknięciem. Przechowywać w lodówce
- pić każdego ranka 20-40 ml
NA ZDROWIE!
Przepis pochodzi z kuchni pakistańskiej
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂