Nie musisz wybierać, co lubicie bardziej — sernik czy brownie, bo możesz oba przysmaki zjeść jednocześnie. Do tego świeże maliny i gotowe. Mhm…po prostu pycha! A jaki zapach… Podczas pieczenia unosi się zniewalający zapach czekolady i malin.
Ciasto upiekłam w foremce 23 × 30 cm. Zapraszam do przepisu.
Składniki na spód brownie:
- 200 g gorzkiej czekolady (75 %)
- 80 g masła
- 120 g cukru
- 2 jajka
- 1/2 ekstraktu z wanilii
- 105 g mąki
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
Nałożenie:
- 240 g twarożku
- 100 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 jajko
- 1/2 ekstraktu z wanilii
- 20 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 200 g malin
- 1 łyżka cukru
Wykonanie:
- Czekoladę z masłem powoli rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać z cukrem i ekstraktem z wanilii. Odstawić do wystygnięcia.
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Włączyć piekarnik i nastawić na 180 ° C.
- Na nałożenie serowe zmiksować wszystkie składniki.
- Przestudzoną masę czekoladową zmiksować z jajami. Mąkę wymieszać z solą i sodą oczyszczoną.
- Przy pomocy szpatułki połączyć masę czekoladową z mąką. Nie mieszać za długo!
- Rozsmarować równomiernie na blaszce wyłożonej papierem. Na to wyłożyć przygotowaną masę serową, pozostawiając 1 cm wolnego od sera dookoła. Na górze ułożyć maliny, posypać cukrem.
- Piec 40 minut w temperaturze 180 ° C. Ostudzić.
Życzę smacznego!

Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂