Czas na wykorzystanie mrożonych zapasów malin. W związku z tym zapraszam na przepyszny sernik śmietankowy z malinową pianką. Sernik jest lekki, delikatny, a przy tym niezwykle kremowy.
Smakuje jak upieczony w kąpieli wodnej lub przy użyciu pary, ale nic z tych rzeczy. Przepisy z takimi akrobacjami omijam szerokim łukiem.
Efekt ten został osiągnięty dzięki dodatkowi jogurtu greckiego. Smakuje jak najlepszy deser. Słodki, śmietankowy, z puchatą, lekko kwaskowatą malinową czapą. Dodatkowo przybrany malinami i podany z polewą malinową, po prostu malinowe pyszności. Moje serniki nie opadają, nie pękają, są po upieczeniu równe jak stół.
Zapraszam zatem do przepisu.
Składniki na spód sernika na tortownicę o przekroju 20 cm:
- 4 sucharki pełnoziarniste- 40 g
- 100 g mielonych migdałów
- 2 łyżki masła
Składniki na masę serową:
- 500 g sera 3 x mielonego
- 200 g jogurtu greckiego
- 200 g mleka kokosowego (tylko górna, biała część)
- 200- 220 g cukru/ksylitolu
- 1 budyń śmietankowy
- 4 jajka M
Składniki na piankę malinową:
- 200 g śmietany kremówki
- 2 listki żelatyny
- 300 g mrożonych malin
- 2 łyżki cukru/ksylitolu
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
- Składniki na spód sernika umieścić w kielichu blendera i zmiksować do konsystencji mokrego piasku. Wysypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ucisnąć. Wstawić do lodówki.
- Ser, jogurt grecki i śmietanę zebraną z puszki z mlekiem kokosowym (nie wstrząsać puszką przed otwarciem) razem z cukrem i budyniem śmietankowym umieścić w misie miksera i wymieszać na gładką masę. Cały czas mieszając wbijać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia składników, nie dłużej.
- masę serową wylać na przygotowany spód, wyrównać szpatułką.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175°C i piec 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 90 minut.
- Początkowo sernik studzić w uchylonym piekarniku, następnie studzić na kratce.
- Zamrożone maliny umieścić w garnuszku z dwoma łyżkami cukru i sokiem z cytryny, postawić na małym ogniu. Powoli rozmrażać, następnie gotować przez kilka minut. Dwa listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Przetrzeć maliny przez sitko. Ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody ( nie gotować!).
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać 4-5 łyżek przestudzonego musu malinowego i rozpuszczoną żelatynę.
- Masę wyłożyć na wystudzony sernik.
- Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, żeby się ustabilizował.
- Resztę musu podać w dzbanuszku do polania kawałków sernika na talerzyku.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂