Sernik dyniowy już na blogu prezentowałam — z dodatkiem mleka kokosowego. Dzisiejsza wersja to typowo jesienne smaki — dynia, śliwka węgierka i orzechy laskowe. Przepyszna i bardzo aromatyczna kombinacja smaków. Spód sernika również upiekłam samodzielnie, by uniknąć tłuszczów trans występujących masowo w gotowych ciasteczkach. Część mąki zastąpiłam tutaj podprażonymi, zmielonymi orzechami laskowymi, które nadały całości niebywałego aromatu.
Orzechy laskowe dodałam również do śliwek wieńczących górę sernika. Jeśli nie robiłaś jeszcze sernika z dynią, nie broń się dłużej, tylko spróbuj. Jest delikatny, smaczny, a smak dyni jest w ogóle niewyczuwalny. Purée z dyni nadaje sernikowi jedynie pięknej pomarańczowo — złocistej barwy. Co tu dużo mówić — to jesienny „must have”.
Składniki na spód sernika:
- 95 g mąki orkiszowej jasnej
- 60 g mielonych orzechów laskowych
- 30 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 60 g masła
- szczypta soli
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera 3- krotnie zmielonego
- 250 g purée z dyni Hokkaido
- 4 jajka
- 150-200 g cukru/ksylitolu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 40 dkg śliwek
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
Wykonanie:
- składniki na spód sernika zagnieść razem na jednolitą masę
- dużą tortownicę o przekroju 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować masłem. Dno tortownicy wyłożyć przygotowanym ciastem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180`C około 10 minut
- ser zmiksować z mąką ziemniaczaną, cukrem, cukrem waniliowym i purée z dyni. Dodawać kolejno po 1 jajku i za każdym razem miksować około pół minuty, tylko do połączenia składników
- śliwki wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki
- na podpieczony spód wylać masę serową, ułożyć pokrojone śliwki i posypać posiekanymi orzechami laskowymi
- piec w 160`C około 75-90 minut
- studzić na początku w uchylonym piekarniku, następnie na kratce. Podawać schłodzony, najlepiej przez całą noc w lodówce
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Uwagi:
Śliwki pokroiłam w małe kawałeczki z obawy, by nie zatopiły się w trakcie pieczenia. Niestety część odwrócona skórkami do góry przypiekła się. Śliwki wystarczyłoby pokroić w ósemki i koniecznie wszystkie ułożyć skórkami do dołu, a ciasto spokojnie je utrzyma na powierzchni.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂