Nowy sezon dyniowy i nowy sernik z cudownie pomarańczowym purée z dyni. Tym razem dynia w połączeniu z czekoladowym smakiem i pasiastym wzorkiem. Sernik ma piękny kolor i ładnie prezentuje się na stole. Jest aksamitnie kremowy, nie za słodki, ten sernik posmakuje każdemu.
Prosty do upieczenia, a gdy masz upieczoną dynię, przygotowanie sernika nie zajmie wiele czasu. Przygotowany na spodzie z kruchego, bardzo chrupkiego ciasta. Idealny dla fanów i dyni i czekolady.
Składniki na foremkę 24 cm:
- 120 g mąki orkiszowej pół na pół 630 z pełnoziarnistą
- 80 g masła
- 1 łyżka kakao — opcjonalnie
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru/ksylitolu
- 500 g twarogu 3 x mielonego
- 250 g mascarpone
- 3 jajka
- 2 łyżki mączki kukurydzianej
- 1 czubata szklanka cukru/ksylitolu
- 300 g purée z dyni
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki mleka
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Wykonanie:
- składniki na kruche ciasto zagnieść do połączenia składników. Wylepić ciastem dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut. Piec w 200`C około 15 minut
- ser biały, mascarpone, mączkę kukurydzianą i cukier umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę. Dodawać kolejno po 1 jajku, mieszając krótko tylko do połączenia składników. Połowę ciasta przełożyć do drugiej miski. Jedną część zmiksować z dyniowym purée i skórką otartą z 1 pomarańczy, drugą natomiast z przesianym przez sitko kakao. Wyregulować gęstość masy dyniowej i czekoladowej dolewając odpowiednią ilość mleka. Masy powinny mieć podobną gęstość. Wylewać na przygotowany spód naprzemiennie — jedną porcję ciasta ciemnego, jedną porcję ciasta żółtego. Gdy będzie dość gęste pomóc sobie trochę łyżką rozprowadzić ciasto na boki. Kolejne warstwy pod ciężarem masy będą rozlewać się same, a jeśli nie to rozpłyną się w piekarniku pod wpływem temperatury
- wstawić do nagrzanego piekarnika do 180`C i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150`C i piec kolejne 75 minut. Sernik jest upieczony, gdy boki są ścięte, środek pozostanie drżący. Początkowo studzić w uchylonym piekarniku, następnie na kratce. Podawać schłodzony przez noc w lodówce
SMACZNEGO!
Uwagi:
Proponuję użyć ciemnego kakao dobrej jakości. Odradzam czekoladę, nawet najbardziej gorzką i ciemną — nie uda się. Robiłam, efekt znikomy, a warstwa czekoladowa była w beżowym kolorze i smak mało czekoladowy.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂