Sernik, którego powstanie zainspirował bajecznie kokosowy batonik Bounty. Sernik z moim ulubionym dodatkiem — mlekiem kokosowym. Smak kokosa w masie serowej jest wyczuwalny, ale nie narzucający się. Po raz pierwszy dodałam też wiórki kokosowe, by konsystencję sernika upodobnić do batonika Bounty, jednak w ilości dość umiarkowanej, nieprzypominającej ilości z oryginału.
Sernik upieczony został na smacznym spodzie kakaowo-kokosowym, a wykończony grubą warstwą czekolady, podobnie jak w batoniku. Spełnia wszystkie wymagania smakoszy serników i kokosa. Całość jest przepyszna, zapraszam zatem do przepisu.
Składniki na spód sernika:
- 6 sucharków pełnoziarnistych a 10 g
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżka ksylitolu lub cukru
- 35 g wiórków kokosowych
Składniki na masę serową:
- 500 g sera 3 x mielonego
- 200 g mleka kokosowego (górna biała część z puszki)
- 150 g ksylitolu lub cukru
- 80 g wiórków kokosowych
- 3 jajka
- 3 łyżki Mondaminy lub mączki ziemniaczanej
- 4 łyżki Malibu
Dodatkowo:
- 125 g śmietanki kokosowej lub kremówki
- 150 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
- wszystkie składniki na spód sernika wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a obręcz wysmaruj masłem. Wysyp rozdrobnione sucharki na dno tortownicy i uciśnij je grzbietem łyżki. Na czas przygotowania masy serowej wstaw foremkę do lodówki
- ser wymieszaj z mondaminą, cukrem i mlekiem kokosowym. Wbijaj po jedynym jajku i mieszaj mikserem około 30 sekund, tylko do połączenia składników. Na końcu dodaj likier kokosowy
- masę serową wylej na przygotowany spód i wstaw do nagrzanego piekarnika do 175`C. Piecz sernik w tej temperaturze przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 140`C i piecz jeszcze 60 minut. Upieczony sernik ma dobrze ścięte boki, środek pozostanie lekko drżący. Wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w lekko uchylonym piekarniku, następnie studź go na kratce
- w rondelku zagotuj śmietanę kremówkę, zdejmij ją z kuchenki, wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Przestudzony sernik posmaruj rozpuszczoną czekoladą. Poczekaj, aż pierwsza warstwa lekko przestygnie i rozprowadź pasami resztę czekolady na kształt batonika Bounty
- sernik wstaw na noc do lodówki, by masa serowa się ustabilizowała, jednak przynajmniej 30 minut przed podaniem wystaw sernik z lodówki
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂