Selery zwyczajne (Apium graveoleus L.) to gatunek roślin należący do rodziny selerowatych, uprawiany przez człowieka od ponad 2000 lat. Seler to prawdziwa kopalnia zdrowia, warto wiedzieć co kryje w sobie.
Kiedyś wierzono, że seler przynosi szczęście, dziś udowodniono, że na pewno przynosi zdrowie, urodę i długowieczność.
Seler – wartości odżywcze
Współczesne odmiany pochodzą od dzikiego selera naciowego. U Rzymian seler był niezmiernie ceniony do tego stopnia, iż wizerunek naci selera występował na bitych monetach wymiennie z wawrzynem. Amerykanie i Japończycy doszukali się w nim 86 cennych składników.
Oto najważniejsze z nich.
- Obie odmiany i korzeniowy i naciowy zawierają witaminę: A, E, C (naciowy ma jej więcej), oraz naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witamina PP.
- Warzywo to ma ponadto 2 razy więcej witaminy C niż cytrusy (nawet do 150 mg w 100 g).
- Sławę odżywczą zawdzięcza seler pierwiastkom mineralnym, których skład ułatwia organizmowi ich przyswajanie. Seler ma najwięcej fosforu wśród wszystkich korzeniowych, a także sporo innych składników mineralnych, takich jak: wapń, potas, cynk i dodatkowo nieco magnezu i żelaza. Tu trzeba powiedzieć, że zarówno liście selera naciowego jak i korzeniowego mają 5 razy więcej cennego dla zdrowia magnezu i wapnia niż reszta warzywa.
- W selerze znajdują się fantastyczne substancje czynne odpowiedzialne za zdrowotne właściwości warzywa, czyli flawonoidy – furanokumaryny. Flawonoidy mają silne działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, uszczelniające naczynia krwionośne, rozkurczające i moczopędne. Dzięki tym dwom substancjom seler jest niczym skład apteczny zamknięty w guzowatej bulwie.
Seler – właściwości
A oto działanie selera:
- Sprawdza się we wszystkich dietach odchudzających, ponieważ jest niezwykle niskokaloryczny, 100 g to tylko 7 kcal, w naci jeszcze mniej, bo 4-5 kcal, a dodatkowo usprawnia trawienie, zatem jest doskonały dla wszystkich dbających o linię
- Ma działanie uspokajające, przeciwdepresyjne
- Dieta selerowa oczyszcza organizm z toksyn zawartych min. w pożywieniu
- Przeciwzapalne, np. na zaczerwienione i łzawiące oczy
- Działanie moczopędne. Jest naturalnym lekiem w kamicy nerkowej i zaburzeniach czynności nerek
- Przeciwbólowy. Wywar z gotowanej bulwy łagodzi bóle artretyczne, także przy dnie moczanowej jedzenie selera przynosi ulgę obolałym stawom
- Polecany dla niejadków – pobudza apetyt
- Pobudza przemianę materii usuwając jednocześnie produkty uboczne tego procesu np. kwas moczowy
- Działa wspomagająco na układ pokarmowy, pomagając trawić tłuszcze. Seler wzmaga produkcję żółci, ale jednocześnie zapobiega jej zastojowi w woreczku żółciowym
- Wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych i przewlekłych chorób płuc
- Dieta bogata w seler zalecana jest osobom z nadciśnieniem tętniczym
- Polepsza pracę serca
- Dzięki przeciwutleniaczom, czyli witaminie C i E chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym działa przeciwnowotworowo.
Korzeń selera dodaje smaku zupie i może nawet zastąpić sól.
Uwaga!
Zawarte w selerze furanokumaryny mogą powodować reakcje alergiczne i uczulenia na promieniowanie słoneczne i jest to jedyne przeciwwskazanie.
Dlatego warto polubić smak selera i zaprzyjaźnić się z tą bulwa przynoszącą dużo zdrowia za niewielkie pieniądze.
Szczególnie godne polecenia jest jedzenie selera na surowo, bo nic nie tracimy wtedy z bogactwa witamin. W ogródku mam cały zagon selerów. Systematycznie zużywając bulwy, nie zużyte zielone części siekam i układam w pudełku, bądź pakuję do woreczka i umieszczam w zamrażarce. Trzeba tylko pamiętać, by po umyciu liści, a przed ich krojeniem dokładnie je osuszyć. Nie posklejają się wówczas i będzie je łatwiej później porcjować.
Dzięki tym zapasom całą zimę moje zupy są bardzo zielone i wyjątkowo aromatyczne. Jeśli nie macie ogrodu, kupujcie zawsze selera z „czuprynką”, na zimę jak znalazł. Bardzo polecam ten sposób, bo mrożone listki selera doskonale zachowują i kolor i aromat.
NA ZDROWIE!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂