Kotlet schabowy upieczony wg Magdy Gessler to kotlet usmażony z wieprzowiny zamarynowanej uprzednio w mleku z cebulą. Ten sposób przygotowania schabowego podpatrzyłam w ostatnim odcinku „Kuchennych rewolucji”. Czy jest rzeczywiście najlepszy, oceń sama.
Mi osobiście przeszkadzał posmak cebuli, ponieważ podałam kotleta z młodymi ziemniaki i młodą kapustą, pewnie z innymi dodatkami byłby rewelacyjny.
Nie tylko postępowanie z mięsem ma znaczenie dla podniesienia smakowitości kotleta, ale kluczowym jest wybór odpowiedniej wieprzowiny. Otóż wieprzowina powinna być matowa, otoczona warstewką tłuszczu, a w środku poprzerastana tłuszczem, który podczas smażenia zostanie wytopiony i nada kotletowi soczystości. Wielkość kotleta zależy tylko od nas.
Składniki:
- 60-70 dkg schabu
- około 0,5 l mleka
- 1 cebula
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- smalec lub olej
Wykonanie:
- mięso pokroić na 4-6 grubych plastrów. Jeśli chcesz kotleta na cały talerz pokrój mięso grubo, dokładnie rozbij, najlepiej pod folią
- do mleka dodaj pokrojoną cebulę, sól i pieprz, następnie ułóż rozbite kotlety i mocz 2-3 godziny
- odsączone kotlety panieruj w jajku i bułce tartej, następnie smaż na silnie rozgrzanym smalcu lub oleju
- podawaj z purée ziemniaczanym i np. młodą kapustą
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂