Schab wieprzowy to stosunkowo chude i smaczne mięso. Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów. Dziś propozycja schabu w warzywach. W ten sposób przyrządzony schab nigdy nie będzie suchy. Mięso jest kruche, mięciutkie, rozpływające się w ustach i wyśmienite w smaku, dzięki dodatkowi aromatycznych warzyw.
Bardzo polecam!
Składniki na 4 porcje:
- 4 kotlety wieprzowe (400-600 g)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- ćwiartka selera, 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe, 4-5 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki masła ghee lub oleju
- 1 łyżka mąki do obtoczenia kotletów
- 250 ml rosołu lub wywaru warzywnego
Sposób wykonania:
- Kotlety lekko rozbić, ale nie tak mocno jak na panierowane schaboszczaki, posolić, oprószyć pieprzem.
- Obtoczyć w mące i obsmażyć na maśle na mocno rozgrzanej patelni.
- Obrać i pokroić w piórka cebulę. Dorzucić do obsmażanych kotletów i podsmażyć razem.
- W tym czasie obrać warzywa i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pora pokroić w plasterki. Warzywa ułożyć na obsmażonych, ładnie zrumienionych kotletach. Podlać bulionem. Wrzucić ziele i listki laurowe. Przykryć i dusić na małym ogniu około 40 minut
- Podać np. z kluskami śląskimi lub kopytkami.
Smacznego!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂