Dynia króluje w mojej kuchni. Poczyniłam mały zapasik i prawie każda potrawa, którą teraz przygotowuję, zawiera w swoim składzie to cudowne, energetyzujące pomarańczowym kolorem warzywo.
Zapraszam na duszony schab w sosie dyniowo—jabłkowym suto przyprawiony świeżym zielem majeranku. Delikatną, subtelną słodycz dyni przełamuje dodatek kwaśnego jabłka, a imbir zadbał o pikantną nutę potrawy. Jest naprawdę pysznie. Zapraszam do przepisu.
Składniki na 4 porcje:
- 4 kawałki schabu — najlepiej z polędwiczką
- 200-300 g dyni Hokkaido
- 1 duże kwaśne jabłko
- 3-4 cm imbiru
- 5 gałązek zielonego majeranku
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki masła ghee lub oleju
- 1 cebula
- 200 ml śmietany kremówki
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- porcje schabu rozbić pod płatem folii spożywczej. Mięso posolić, oprószyć pieprzem, następnie obtoczyć w mące, strzepując jej nadmiar. Obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor
- na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i pokrojony w plasterki imbir. Podlać schab bulionem lub wodą i pod przykryciem dusić około 20 minut
- w międzyczasie przygotować dynię. Dynię przekroić, miąższ z pestkami usunąć za pomocą łyżki, a potrzebną ilość dyni pokroić w kostkę. Jabłko obrać i pokroić także w kostkę
- posiekać majeranek
- do schabu na patelni dołożyć dynię z jabłkiem, posypać majerankiem i dusić jeszcze 6-8 minut. Pod koniec duszenia podlać śmietaną kremówką. Ewentualnie dosolić
- podawać z ulubionymi dodatkami. Do dania pasują kluseczki, kasze lub purée ziemniaczane
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂