Sałatka pomidorowa z mojego rodzinnego domu, moja ulubiona. Pomidor starannie pokrojony w plasterki, przykryty krążkami cebuli z dodatkiem śmietany, koperku i szczypiorku, do smaku doprawiony solą i pieprzem. To wszystko — prostota i smak w najlepszym wydaniu.
Gwarant dobrego smaku to oczywiście wspaniały, słodki pomidor, który dojrzewał w promieniach słońca. Teraz końcówka lata jest najlepszą porą na pomidorowe specjały. Tak podany i obłożony pomidor smakuje naprawdę wybornie. Sałatkę można wzbogacić plasterkiem ogórka kiszonego. Polecam obie wersje.
Składniki na 1 porcję:
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 2 ogórki — opcjonalnie
- szczypiorek
- koperek
- sól
- pieprz
- 2- 3 łyżki jogurtu greckiego
Wykonanie:
- pomidory pokroić w plasterki i ułożyć pojedyncze plasterki na talerzyku. W wersji z ogórkiem na pomidorze dodatkowo ułożyć po plasterku kiszonego ogórka
- na każdym plasterku ułożyć cieniutki krążek cebuli i delikatnie posolić
- na cebuli ułożyć po kleksie jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany.
Posypać suto posiekanym szczypiorkiem i koperkiem. Posolić i oprószyć pieprzem z młynka - podawać jako dodatek do kanapek
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂